2022. május 15., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 15 - VASÁRNAP - 4 Mózes 5

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 4Móz 5 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=4%20M%C3%B3zes%205&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=4%20M%C3%B3zes%205&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    A tisztaság Istene. Isten tiszta és mentes mindentől, amit a bűn megrontott, és népét is tisztán akarja tartani. Nem azért, mert nehéz terheket akar népére helyezni, hanem azért, mert tudja, hogy ez az egyetlen lehetőség arra, hogy népe egészséges, győztes, sikeres és beteljesítő életet élhessen. A bűn, a szenny, mindent elront és mindentől megfosztja az embert, ami az életet értelmessé és élhetővé teszi.

2.    Isten a választott néptől hűséget várt el. Isten nem tűrte meg a csalást. A csalást és az okozott kárt jóvá kellett tenni, meg kellett fizetni. A csalás nem Istennek, hanem az Ő ellenségének a jellemtulajdonsága, aki csaló volt kezdettől fogva. Isten gyermekei a bűnnel való küzdelmükben, csak isteni eszközöket alkalmazhatnak. Nem kérhették Isten áldását, ha a Sátán módszereit használták. Isten eszköze a 100%-os becsületesség, az ördögé az igazság és a hamisság millióféle keveréke.  

3.    Isten, a házassági hűség védelmezője. Isten a tiszta házasság védelmezője, de ugyanakkor azt is megvédte, aki oknélküli féltékenység áldozata lett. A házasságnak nemcsak a házastársi hűtlenség árt, hanem az oknélküli féltékenység is. Istennek még erre is gondja volt, mert védelmére kelt annak, akit sérelem és bántás ért. Isten mindig az elnyomottak és bántottak oldalára áll.         

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki megbocsát minden hitszegést és vétket, még azt is, amivel másoknak kárt okoztunk; aki gondoskodik az okozott kár megtérítéséről; aki nem nézi tétlenül, hogy az emberek becsapják és megkárosítsák egymást; aki együttérez a házasságában megcsalt féllel, aki együttérez azzal, aki oknélküli féltékenység miatt szenved.           

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 15. fejezet

15. fejezet – Az aratnivaló begyűjtése (1. rész)

Egy fejtörést okozó kérdés

Évek óta az a fejtörést okozó kérdés hever előttünk, hogy hogyan teremthetünk elő megfelelő mennyiségű pénzt azoknak a misszióknak a támogatására, amiket az Úr nyitott előttünk. Olvassuk az evangélium egyértelmű parancsát; a missziók pedig, mind itthon, mind a külhoni munkamezőkön feltárják szükségleteiket. A Gondviselés jelzései, mi több, pozitív kinyilatkoztatásai egybehangzóan ösztökélnek bennünket, hogy végezzük el gyorsan a ránk váró munkát. (Testimonies, IX, 114.)

Sikeres terv

A hitetlenek elérésének egyik új terve a missziók számára az Aratnivaló Begyűjtése kampány. Az elmúlt néhány évben ez sok helyen ért el sikert, áldást hozva és gyarapítva a javak beáramlását a missziós pénztárba. Amikor a nem mi hitünkből való emberek megismerték a harmadik angyal üzenetének előrehaladását a pogány országokban, rokonszenv ébredt bennük, és szerettek volna többet megtudni arról az igazságról, amelyben ilyen hatalom van a szívek és az életek átalakítására. A legkülönbözőbb osztályokhoz tartozó férfiakat és nőket értük el, és Isten neve megdicsőült. (MS, Megszentelt erőfeszítések a hitetlenek elérésére, 1914. június 5.)

Többen talán megkérdőjelezik, helyénvaló-e adományokat elfogadnunk a hitetlenektől. Az ilyenek tegyék fel maguknak a kérdést: „Ki e világ valódi ura? Kié annak házai és földjei, kié annak minden aranya és ezüstje?” Istené a javak nagy bősége, ő pedig az ő javait mindenki rendelkezésére bocsátja, úgy az engedelmeseknek, mint az engedetleneknek. Kész munkálkodni a világi emberek, akár a bálványimádók szívében is, hogy dús javaikból juttasson műve támogatására; és ő meg is cselekszi ezt, mihelyt népe megtanulja bölcsességgel megközelíteni ezeket az embereket és felhívni figyelmüket arra, amelynek cselekvése kiváltságuk. Ha az Úr művének szükségletei helyes megvilágításba kerülnek azok számára, akik javakkal és befolyással bírnak, e férfiak sokat tehetnek a jelenvaló igazság ügyének előmozdítására. Isten népe sok olyan kiváltságot vesztegetett el, amiket egyébként kiaknázhatott volna, ha nem jut arra a döntésre, hogy elkülöníti magát a világtól. (Southern Watchman, 1904. március 15.)

Az Úr ma is munkálkodik a királyok és uralkodók szívében a népe érdekében. Azoknak, akik érte szolgálnak, élniük kell azzal a segítséggel, amelynek megadására ő késztet embereket az ügyének előmozdítására. Az eszközök, amelyeken keresztül ezen adományok bejönnek, olyan utakat nyithatnak meg, amik révén az igazság világossága eljuthat sok szellemi sötétségben élő országba. Ezek az emberek nem rokonszenveznek Isten művével, nem hisznek Krisztusban, nem ismerik Igéjét; az e célra szánt adományaikat azonban így sem szabad visszautasítanunk. (Southern Watchman, 1904. március 15

Az Úr az ő javait mindenki – úgy a hitetlenek, mint a hívők – rendelkezésére bocsátotta; mindnyájan az ő tulajdonát adják vissza egy olyan munka céljaira, amit az elbukott világért kell végezni. Amíg e világon vagyunk, ameddig Isten Lelke küzd az emberek fiaival, addig ugyanúgy el kell fogadnunk kegyeket, mint ahogy nyújtanunk is kell azokat. Az igazság világosságát kell átadnunk a világnak úgy, amint az ki van jelentve a Szentírásban; és el is kell vennünk a világtól azt, aminek megadására Isten készteti a világot az ő ügye javára. (Southern Watchman, 1904. március 15.)

Habár az egész világ mára szinte mindenestül annak minden gazdagságával és kincsével gonosz emberek kezébe került, azért az így is Istené. „Az Úré a Föld és annak teljessége.” „Enyém ez az ezüst, és az arany is az enyém, mondja a seregek Ura.” „Mert enyém az erdőnek vadja, a barmok az ezernyi hegyeken. Ismerem a hegyeknek minden szárnyasát, és a mező állatai tudva vannak nálam. Ha megéhezném, nem mondanám meg néked, mert enyém e világ és ennek mindene.” Ó, bár a keresztények mindinkább tudatában lennének kiváltságuknak és kötelességüknek, miközben helyes elveket táplálnak, hogy tudniillik éljenek minden mennyből küldött lehetőséggel Isten országának előbbre vitelére e világban. (Southern Watchman, 1904. március 15.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1166/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 15. fejezetéhez (május 15-21.).

A Keresztény szolgálat az egyik leginkább inspiráló könyv, amelyet Ellen White írásaiból állítottak össze keresztények – különösképpen hetednapi adventisták – számára. A mű számos szempontot tekint át arról, hogy Isten maradék egyházának tagjai – birtokukban a legünnepélyesebb üzenettel, amelyet a világnak adhatnak –, hogyan szervezzék meg önmagukat, hogy elvigyék a hármas angyali üzenetet az egész világ számára.

Ez a fejezet, Az aratnivaló begyűjtése címmel, értékes gondolatokat és útbaigazítást ad arra, hogy hogyan fogadjunk adományokat és felajánlásokat nem hívőktől missziós tevékenységek támogatására. Nehémiás példáján keresztül arra kapunk ösztönzést, hogy bölcsen közelítsük meg a szóba jöhető személyeket, és ismertessük meg őket a munkával, amit végzünk, ezzel lehetőséget biztosítva arra, hogy Isten ügyét segíthessék. A hazai és a külföldi missziók összefogását is előtérbe helyezi. Ha „nagylelkű, önmegtagadó és önfeláldozó lelkület” nyilatkozik meg a külmisszióban a felajánlások által, akkor ennek pozitív „visszahatása” lesz a helyi   missziónkra is. Ha ezeket az elveket elfogadjuk és imádságos lelkülettel és hittel alkalmazzuk „bölcs és erőteljes tevékenységekben”, akkor nagyobb hatással lesz a missziónkra, és gazdagabb aratást eredményez Isten országa számára. Csakúgy, mint Nehémiás idejében, munkásokra van szükség, akik cselekedeteikkel össze tudják fogni az egyházat, és így a gyalázat és a gúny ellenére is előmozdítják Isten ügyét. Buzgó, derék és önfeláldozó munkánk révén elérhetjük, hogy a menny örömtől ragyogjon.

Enos Mbuga

Kenya, jelenleg lelkipásztori evangelizációt tanul a Hartland Főiskolán, Virginia, USA

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: