2022. május 11., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 11 - SZERDA - 4 Mózes 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 4Móz 1 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=4%20M%C3%B3zes%201&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=4%20M%C3%B3zes%201&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten elgondolása a kiválasztott népről. Az Isten által elrendelt népszámlálás bizonyítja, hogy Istennél minden cél-, tervszerű, nincsenek véletlenek, Neki számít a ’porszem’ ember. Mózes 4. könyve népszámlálással kezdődik és népszámlálással ér véget, és a kettő között 40 év telik el. Isten különleges gondviselése, hogy 40 év zord sivatagi körülmények között is Isten megóvta a népét és nagy nemzetté tette.

2.    Isten elgondolása a kiválasztott törzsről. Isten népének egy törzsére papi hivatást bízott. Mózes harmadik könyve azt mutatta be, hogyan lép Izrael népe az Egyiptomból való szabadítás élményéből az elkötelezett szolgálatba. Szükség volt egy törzs kiemelésére, akik útmutatást adtak a nép számára, hogy hogyan töltsék be a szolgálatukat. Ezt a törzset el kellett különíteni, hisz rájuk bízta Isten a legnagyobb, legszentebb, de legnehebb feladatokkal járó hatalmas kiváltságot is.  

3.    Isten előkészíti népét a honfoglalásra. Ez a népszámlálás katonai szempontból történik. Azokat számolják össze, akik harcolni fognak Izrael népének örökségéért. Isten most is népet készít a honfoglalásra. Arra, hogy örököljük az Ő országát, de addig harcban vagyunk, a Nagy küzdelem harcában. Istennek most is van papi törzse, akik segítik az embereket az Isten országába vezető úton. Ez a „királyi papság” és „szent nemzetség.”     

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki szereti a rendet és előrelátó; aki mindent az Ő népe érdekében tesz; aki különleges jövőt szán az Ő népének; aki elhozza az Ő országát.           

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 14. fejezet

14. fejezet – Vallásszabadság (4. rész)

A dráma utolsó felvonása

Isten törvényének emberek rendelkezéseivel való felváltása, a merőben emberi tekintélyen alapuló vasárnap felmagasztalása a dráma utolsó felvonása. Amikor ez a csere világméretekben végbemegy, az Úr ki fogja jelenteni magát. Felkél az ő felségében és rettenetesen megrázza a földet. Kiszáll az ő lakhelyéről, és megbünteti a világ lakóit az ő gonoszságukért, és a föld feltárja az ő vérét és nem lesz, aki eltemesse megöletteit. (Testimonies, VII, 141.)

Amikor nemzetünk oly mértékben megtagadja kormányzásának alapelvét, hogy törvénybe iktatja a vasárnaptörvényt, e tettével a protestantizmus kezet fog a pápasággal; nem egyéb lesz ez, mint annak a zsarnokságnak az életre keltése, amely oly régóta lesi az alkalmat, hogy felelevenítse tényleges elnyomó hatalmát. (Testimonies, V, 712.)

Az Isten törvénye eltiprását eredményező, a pápai intézményt kötelezővé tevő rendelettel nemzetünk teljesen eltávolodik az igazságtól. Amikor a protestantizmus a szakadék fölött átnyúl, hogy kezet fogjon a római hatalommal, amikor a mélység fölött kezet ráz a spiritizmussal, amikor a hármas szövetség befolyására országunk megtagadja a protestáns és a köztársasági kormányzáson alapuló alkotmányának valamennyi elvét, és megteszi az előkészületeket a pápai hamisságok és hitetések terjesztésére, akkor tudhatjuk, hogy elérkezett Sátán bámulatot kiváltó munkálkodásának az ideje, s hogy a vég közel. (Testimonies, V, 451.)

Nem túl távoli az az idő, amikor az első tanítványokhoz hasonlóan mi is kénytelenek leszünk a föld magányos és elhagyatott helyein menedéket keresni. Amiként Jeruzsálemnek a római seregek általi körülvevése menekülésre való jeladás volt a júdeai keresztényeknek, akként nemzetünk hatalmi önteltsége lesz – amely a pápai szombatot kötelezővé tevő rendeletben ölt testet – a nekünk szóló figyelmeztetés. Ekkor eljön az ideje, hogy elhagyjuk a nagyvárosokat, valamint megtegyük az előkészületeket a kisebbek elhagyására is, és a hegyek között levő elzárt helyekre vonuljunk el. (Testimonies, V, 464–465.)

Sokan elvakultak

Sokan vannak, még azok között is, akik részt vesznek a vasárnap kikényszerítését követelő mozgalomban, akik vakok a tekintetben, hogy mi lesz a tettük következménye. Nem látják, hogy nyíltan a vallásszabadság ellen harcolnak. Sokan soha nem értették meg a bibliai szombat kívánalmait, és azt a hamis alapvetést sem, amin a vasárnap intézménye nyugszik. (Testimonies, V, 711.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1089/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 14. fejezetéhez (május 8-14.).

A tragédiák bűnbakokat szülnek, és amikor eluralkodnak a csapások és a pusztítás, akkor a vallási vezetők lesznek azok, akik megszorító vallási törvényeket követelnek majd. Ezek a törvények azon a feltevésen fognak alapulni, hogy a vasárnap megtartásának szentségét megszegjük és a csapások Isten ítéletét jelentik a világunkon, azért, amiért nem tartjuk meg a vasárnap imádatát szent napként.

– Ugyan! – mondhatod, – Gyakorlatilag nincs is vasárnaptörvény a láthatáron; talán ez a vasárnaptörvény dolog egy 19. századi jelenség, amely bizonyára idejétmúlt már 2022-ben.

Ellen White ezen kétségekre adott válasza szinte vészjósló, ahogyan ezt hangsúlyozza:

„A keresztény világ olyan lépéseket tesz most, amelyek elkerülhetetlenül előtérbe hozzák az Isten parancsait megtartókat.” Keresztény szolgálat, 155. o. Megjegyzés: komoly erőfeszítéseket tesznek „most”, hogy hamarosan a hetednapi adventistákra irányítsák a figyelmet.

Tudjuk-e azonosítani ezeket a sötét és baljós erőfeszítéseket, amelyek célja, hogy megfosszon minket a vallásszabadságunktól? De még mennyire! A „babona és tévelygés”, „hamis színben feltüntetés és dühös felhívások” és „a lélek halhatatlansága és a vasárnap megszentelése” által „országunk [az Amerikai Egyesült Államok] megtagadja alkotmányának valamennyi elvét.” Keresztény szolgálat 158., 159., 161. o.

És most, 2022-ben a fenti figyelmeztetések máris beteljesednek szörnyű összeesküvés-elméletekben, úgynevezett „keresztények” gyűlöletes és éles beszédeiben és azok démonizálásában, akiknek a vallási nézőpontja eltér az „enyémtől”.

De az árnyak ellenére „angyalok segítik és oltalmazzák azokat, akik alázatosan járnak Isten előtt.” Keresztény szolgálat, 166. o.

David Grams

Lelkész, Hartland Főiskola, Rapidan, Virginia, USA

Fordította Gősi Csaba


1 megjegyzés: