2022. május 10., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 10 - KEDD - 3 Mózes 27

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 3Móz 27 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%2027&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%2027&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten azt kéri, népe tagjaitól, hogy felelősséggel tegyenek fogadásokat és maradjanak hűek azokhoz. Ahogy az előző fejezetben megállapításra került, az ember lehet, hogy megszegi a szövetséget, de Isten soha nem másítja meg ígéretét. Azt kéri, hogy legyünk mi is ilyen hűek ígéreteinkhez. A szónak értéke van. A hirtelen fogadalmak nagyon drágák lehetnek. Ez arra tanít, hogy nehogy könnyelműek legyünk, nagy öröm, nagy bánat esetén nehogy olyat ígérjünk Istennek, amit nem tudunk betartani.

2.    Isten hűségre és hálaadásra tanítja népét. A tized Istené, a neki való visszaadással a hálánkat és iránta való hűségünket fejezzük fejezzük ki, ugyanakkor azt is elismerjük, hogy minden az övé, mindent tőle kaptunk és egész lényünkkel és mindenünkkel, amink van, egyedül tőle függünk.      

3.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, akinek szemében mindenkinek és mindennek értéke van; aki komolyan veszi a neki tett ígéreteket; aki komolyan veszi az odaszentelt dolgokat.           

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 14. fejezet

14. fejezet – Vallásszabadság (3. rész)

Az üldözés kikerülhetetlen

Amikor az üldözés szétszórta őket, misszionáriusi buzgalommal töltekeztek be. Missziói felelősségük tudatára ébredtek. Tisztában voltak vele, hogy egy éhező világ közepette kezükben tartják az élet kenyerét; Krisztus szeretete pedig kényszerítette őket, hogy megtörjék a kenyeret mindazoknak, akik szűkölködtek. (The Acts of the Apostles, 106.)

Isten úgy akarja, hogy egy megpróbáló igazság kerüljön előtérbe, ami vizsgálat és vita tárgya lesz majd, még ha megvetéssel fogják is illetni. Az emberek lelke kizökken a nyugalmából. Minden hitvita és rágalom eszköz lesz az Úr kezében, hogy az emberek elkezdjenek tudakozódni, s hogy felrezzentse az egyébként álomba szenderült lelküket. (Testimonies, V, 453.)

Miért alszik az üldözések lángja?

Pál apostol kijelenti, hogy „mindazok is, akik kegyesen akarnak élni Krisztus Jézusban, üldöztetni fognak”. Hogy van tehát, hogy az üldözések lángja nagyrészt kialudt? Ennek egyetlen oka az, hogy a gyülekezet alkalmazkodott a világ elvárásaihoz, ezért nem is támaszt ellenkezést. A napjainkat jellemző vallásosság nem viseli magán azt a tiszta és szent jelleget, ami a keresztény hitet Krisztus és az ő apostolai napjaiban jellemezte. Csupán a bűnnel való kiegyezés lelkülete miatt létezik, mert Isten Igéje nagyszerű igazságait oly közömbösen veszik, továbbá mivel oly kevés az eleven istenfélelem a gyülekezetben, hogy a kereszténység látszólag népszerű a világ szemében. Éledjen csak fel az ősegyház hite és ereje, mindjárt felkél az üldözés szelleme és az üldözések tüze is azonnal fellobban. (The Great Controversy, 48.)

Hármas üldözői szövetség

Sátán két nagy tévelygésen, a lélek halhatatlanságán és a vasárnap megszentelésén keresztül vonja az embereket az ő hitető hatalma alá. Míg az előbbi a spiritizmusnak vet alapot, utóbbi a Rómával való egyetértés kötelékét teremti meg. Az Egyesült Államok protestánsai elsőként fogják kinyújtani kezüket a szakadék fölött, hogy megragadják a spiritizmus kezét; átnyúlnak a mélység fölött, hogy kezet fogjanak a katonai hatalommal. E hármas szövetségének befolyására pedig országunk Róma nyomdokait követi majd és lábbal fogja taposni a lelkiismeret jogait. (The Great Controversy, 588.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1089/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 13. fejezetéhez (május 8-14.).

A tragédiák bűnbakokat szülnek, és amikor eluralkodnak a csapások és a pusztítás, akkor a vallási vezetők lesznek azok, akik megszorító vallási törvényeket követelnek majd. Ezek a törvények azon a feltevésen fognak alapulni, hogy a vasárnap megtartásának szentségét megszegjük és a csapások Isten ítéletét jelentik a világunkon, azért, amiért nem tartjuk meg a vasárnap imádatát szent napként.

– Ugyan! – mondhatod, – Gyakorlatilag nincs is vasárnaptörvény a láthatáron; talán ez a vasárnaptörvény dolog egy 19. századi jelenség, amely bizonyára idejétmúlt már 2022-ben.

Ellen White ezen kétségekre adott válasza szinte vészjósló, ahogyan ezt hangsúlyozza:

„A keresztény világ olyan lépéseket tesz most, amelyek elkerülhetetlenül előtérbe hozzák az Isten parancsait megtartókat.” Keresztény szolgálat, 155. o. Megjegyzés: komoly erőfeszítéseket tesznek „most”, hogy hamarosan a hetednapi adventistákra irányítsák a figyelmet.

Tudjuk-e azonosítani ezeket a sötét és baljós erőfeszítéseket, amelyek célja, hogy megfosszon minket a vallásszabadságunktól? De még mennyire! A „babona és tévelygés”, „hamis színben feltüntetés és dühös felhívások” és „a lélek halhatatlansága és a vasárnap megszentelése” által „országunk [az Amerikai Egyesült Államok] megtagadja alkotmányának valamennyi elvét.” Keresztény szolgálat 158., 159., 161. o.

És most, 2022-ben a fenti figyelmeztetések máris beteljesednek szörnyű összeesküvés-elméletekben, úgynevezett „keresztények” gyűlöletes és éles beszédeiben és azok démonizálásában, akiknek a vallási nézőpontja eltér az „enyémtől”.

De az árnyak ellenére „angyalok segítik és oltalmazzák azokat, akik alázatosan járnak Isten előtt.” Keresztény szolgálat, 166. o.

David Grams

Lelkész, Hartland Főiskola, Rapidan, Virginia, USA

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: