2022. május 2., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 2 - HÉTFŐ - 3 Mózes 19

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 3Móz 19 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%2019&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%2019&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    A szent Isten. Isten szentként mutatkozik meg ebben a fejezetben. Ez többek között azt jelenti, hogy Ő mindentől különbözik. Nem olyan, mint a bűntől megrontott emberek, nem olyan, amilyennek a pogányok isteneiket gondolják, Ő tiszta, jelleme makulátlan, semmi rossz és önzés nem található benne. Isten nem teremtmény, hanem Teremtő. Azt kéri, hogy mi is szentek legyünk. Jellemünk az Ő jellemét tükrözze és ne a bűn által megrontott természetet. Életünk tükrözze Isten átalakító hatalmát.   

2.    A hátrányos helyzetűekre odafigyelő Isten. Arra bátorítja népét, hogy amikor élvezik Isten áldásait és betakarítják azt, amit Isten nekik adott, gondoljanak a szegényekre is. Isten jelzi azt, hogy neki gondja van a siketre, a vakra, a jövevényre, az idős emberre és a gyengékre.

3.    Isten védi az ember vagyonát. Ebben a fejezetben óv a lopástól, a hazugságtól, csalástól, jogtalanságtól, a rágalomtól, gyűlölettől, sőt még a bosszúállástól és haragtól is. Mindentől, amivel ártunk másoknak és beszennyezzük saját lelkünket.

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki óvni akar az erkölcsi szennytől, az okkultizmustól és bálványimádástól; aki emlékeztet arra, hogy a föld termése Tőle van; aki áldást akar adni a föld termésére; aki azt akarja, hogy népe boldog és sikeres legyen.                  

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 13. fejezet

13. fejezet – A nyomtatott írás szolgálata (2. rész)

A könyveknek kell lenniük az eszközöknek a jelenvaló igazság szent világosságának gyors átadásában a világ számára. (Testimonies, IX, 69.)

Sátán szorgosan ténykedik a műnek ebben az ágában, könyveket terjeszt, amelyek lezüllesztik az erkölcsöket és megmérgezik az ifjak gondolatait. Hitetlen művek terjednek mindenfelé az országban. Miért nem tanúsít a gyülekezet minden tagja ugyanilyen mély érdeklődést azoknak a kiadványoknak a továbbadása iránt, amelyek felemelik az emberek gondolatait, és az igazságot közvetlenül elébük viszik? E folyóiratok és traktátusok a világ világosságára szolgálnak, és gyakorta hathatósan közreműködtek a lelkek megtérítésében. (Review and Herald, 1880. június 10.)

A jól előkészített irodalom terjesztésével végezhető munka tekintetében elaludtunk. Most azonban a folyóiratok és a könyvek bölcs felhasználásával hirdessük az Igét eltökélt erővel, hogy a világ megérthesse az üzenetet, amit Krisztus Jánosnak adott át Pátmosz szigetén. (The Colporteur Evangelist, 101.)

Gyülekezeti tagok, ébredjetek tudatára irodalmunk terjesztésének fontosságában, és szenteljetek több időt e munkának. Helyezzetek el az emberek otthonaiban folyóiratokat, füzetecskéket és könyveket, amelyek számos vonalon hirdetik az evangéliumot. Nincs vesztegetni való idő. Adják át magukat sokan szíves-örömest és önzetlenül a könyvmunkának, ily módon segítve annak a figyelmeztetésnek a felhangzását, amelyre oly nagy szükség van. Amikor a gyülekezet nekilát kijelölt feladatának, s útnak indul, „szép, mint a Hold, tiszta, mint a Nap és rettenetes, mint a zászlós tábor”. (Southern Watchman, 1902. november 20.)

Árassza ki az igazság világossága ragyogó sugarait a világra a misszionáriusi munka által. A nyomtatott szó az egyik olyan eszköz, ami által sok olyan ember érhető el, akik egyébként a lelkészi szolgálattal nem szólíthatók meg. (Testimonies, V, 388.)

A próba éjszakája mindjárt elmúlik. Sátán latba veti mesteri hatalmát, mivel tudja, hogy kevés ideje van. Isten büntetése zúdul a világra, így szólítva fel mindazokat, akik ismerik az igazságot, hogy rejtőzzenek el a Kőszikla hasadékában és szemléljék az Úr dicsőségét. Az igazságot most nem szabad eltompítani. A szólásnak egyértelműnek kell lennie. Az igazságot kendőzetlenül kell átadni, röpiratokban, szóróanyagokban, és ezeknek mint őszi faleveleknek kell beteríteniük a Földet. (Testimonies, IX, 231.)

Könyvmunkások kellenek, akik nekilátnak a szolgálatnak, és elviszik az igazság e csendes hírnökeit az embereknek – könyvmunkások, akik magukon érzik a lelkek terhét, és akik tudják, hogyan kell beszélni alkalmas időben a világosságot kereső lelkekhez. Egyesek így szólhatnak: „Én nem vagyok lelkész; én nem tudok prédikálni.” Meglehet, nem vagy képes az igehirdetésre, de te is lehetsz evangélista, azok szükségleteinek szolgálva, akikkel kapcsolatba kerülsz; lehetsz Isten segítő keze munkálkodva, ahogy a tanítványok is tették; megkérdezheted azokat, akikkel találkozol, hogy szeretik-e az Úr Jézust. (Southern Watchman, 1902. november 20.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1012/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 13. fejezetéhez (május 1-7.).

Mindenféle szolgálatra érdemes odafigyelni, de különleges figyelmet kell szenteljünk az irodalmi szolgálatnak. Azáltal, hogy olvassák az igazsággal teli irodalmat, amit a kiadóink adnak ki, sokan, akik különben nem tennék, maguk kezdik el kutatni a Szentírást, és örök életet nyernek.

A könyvek és a brosúrák, amiket felkínálunk, csendes pásztoroknak bizonyulnak, és eljutnak oda, ahova a prédikátorok nem tudnak: az otthonokba, illetve világ körüli útra is. Ahogyan Krisztus parancsolta, hogy menjünk el a világ valamennyi szegletébe, az irodalmunknak is ugyanezt kell tennie. Azáltal, hogy a létező valamennyi nyelven nyomtatunk ki anyagokat, a szolgálatunk hatása jóval túlnyúlhat azon, amit valaha lehetségesnek gondoltunk.

Áldást jelent, hogy ingyenesen felajánlhatunk röpiratokat, azonban az irodalmi művek eladása és előfizetése révén az evangelizáció képes önfenntartóan működni és növekedni, vagyis többeket elérni a hátralévő időben. Ezenfelül nem csak vallási kiadványokat kell nyomtatnunk, hanem egészségügyi témájú könyveket is. Eszünkbe kell jusson, hogy Jézus hamarosan eljön! Ne hagyjunk egyetlen egy követ sem mozdítatlanul, menjünk el minden városba és országba, és ragadjunk meg minden alkalmat, hogyha Krisztussal és az Ő szeretetével egy újabb lelket megismertethetünk.

Christian Charles

Főiskolai hallgató, Hartland Főiskola, Rapidan, Virginia, USA

Fordította Gősi Csaba

3 megjegyzés: