2022. május 16., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 16 - HÉTFŐ - 4 Mózes 6

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 4Móz 6 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=4%20M%C3%B3zes%206&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=4%20M%C3%B3zes%206&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten, aki szívesen fogadja a neki való teljes odaszentelődést. Ebben a fejezetben a nazíreusi fogadalomról olvashattunk, amely arról szól, hogy emberek Isten iránti való hálájukból egy időre, vagy teljes életükre, különleges módon odaszánhatják magukat Istennek. Ennek az odaszánásnak megvoltak a részletes szabályai, főleg a tisztaság területén, de az étkezés és hajviselés területén is. A Bibliában ilyen nazír volt Sámson és Keresztelő János is. Isten örül annak, ha odaszánjuk magunkat teljesen neki, és kéri is, hogy „adjad fiam a te szívedet nekem!”

2.    Az áldó és őrző Isten. A Biblia egyik legszebb szakasza az ároni áldás, amely ebben a fejezetben található. Isten áldása kiterjedt a fizikai javakkal való bővölödésre, de a lelki javak birtoklására is. Isten áldásában ad az embernek, a védelmében meg is őrzi mindazt, amit adott. Ha valakit az Isten véd, az igazi oltalomban részesül. Ha valakinek a javaira Isten vigyáz, az igazi védelemben részesül.

3.    Az orcáját ránk ragyogtató, könyörülő Isten. Úgy is mondhatnánk, hogy a ránk mosolygó Isten. Ha Isten ránk mosolyog, az azt jelenti, hogy megbocsátotta minden bűnünket és irgalommal, kegyelemmel, szeretettel tekint ránk.      

4.    A hozzánk odaforduló, békességet adó Isten. Az odafordulás jóindulatot, mellénk állást, mellettünk való kiállást jelent. A békesség pedig minden pozitív dolgot jelent, amit csak el tudunk képzeni. A békesség teljes jólétet és egészséget jelent. Jeleni azt, hogy rendben van a kapcsolatunk Istennel, embertársainkkal, a bennünket körülvevő természettel és önmagunkkal is. Az ároni áldás a legszebb jókívánság, amit bárki valaha megfogalmazott.    

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki szoros kapcsolatra törekszik az emberrel; aki szeretne minden zavaró körülményt kiiktatni, ami zavarhatja a vele való közösséget; aki komolyan veszi a neki tett ígéreteinket.            

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 15. fejezet

15. fejezet – Az aratnivaló begyűjtése (2. rész)

Intés a munkásoknak

Mindnyájatokhoz szólok, akik különleges missziómunkába állnak be mindjárt az Aratnivaló Begyűjtése kampány céljaira készült újsággal: legyetek serények a munkálkodásaitok során, éljetek a Szentlélek vezetése alatt. Szerezzetek naponta újabb és újabb keresztény tapasztalatokat. A különleges rátermettséggel rendelkezők munkálkodjanak a hitetlenekért úgy az élet magasabb, mint alacsonyabb helyein. Kutassatok szorgalmasan a veszendő lelkek után. Ó, gondoljatok arra az epekedő vágyra, amit Krisztus táplálhat, hogy visszahozza nyájába azokat, akik elszéledtek! Úgy keressétek meg a lelkeket, mint akiknek számot kell adniuk. A gyülekezet és az otthonotok környékén végzett missziómunkában a világosságotok oly tiszta és vakító sugarakkal ragyogjon, hogy senki ne állhasson fel az ítéletben, és ne kelljen azt mondania: „Miért nem szóltál erről az igazságról? Miért nem törődtél a lelkemmel?” Legyünk azért serények annak az irodalomnak a terjesztésében, amit nagy gonddal készítettek el azok használatára, akik nem a mi hitünkből valók. Ragadjunk meg minden lehetséges alkalmat a hitetlenek figyelmének lekötésére. Adjunk könyvet minden olyan ember kezébe, aki elfogadja. Szenteljünk magunkat az üzenet hirdetésének. „A pusztában készítsétek az Úrnak útját, ösvényt egyengessetek a kietlenben a mi Istenünknek!” (MS, Megszentelt erőfeszítések a hitetlenek elérésére, 1914. június 5.)

A siker elengedhetetlen kellékei

Minden olyan terv megvalósításakor, amit a jelenvaló igazság és az előretörő üggyel kapcsolatos csodálatos Gondviselés ismeretének átadására állítunk műbe, szenteljük magunkat neki, akinek nevét magasztalni vágyjuk. Imádkozzunk is buzgón azokért, akiket várhatóan felkeresünk, élő hittel hozva őket egyénenként Isten jelenlétébe. Az Úr ismeri az emberek gondolatát és szándékát, és milyen könnyen meg tud indulni rajtunk! Mennyire meg tudja törni Lelke, mint egy tűz, a kemény szívet! Mennyi szeretettel és gyengédséggel tölti be a szívet! Mennyire kész megajándékozni bennünket a Szentlélek jótéteményeivel, felkészíteni bennünket a ki- és bemenetelre, a lelkekért való fáradozásra! (MS, Megszentelt erőfeszítések a hitetlenek elérésére, 1914. június 5.) 

Az Úr műve a mostaninál sokkal kedvezőbb fogadtatásban részesülhetne, ha bölcsen közelítenénk meg az embereket, megismertetve őket a munkával és alkalmat adva nekik annak cselekvésére, amire kiváltságunk felkésztetni őket a munka előbbre vitele végett. Ha mi Isten szolgáiként bölcsen és óvatosan viseljük magunkat, az ő jóságos keze sikerre vezet bennünket fáradozásainkban. (Southern Watchman, 1904. március 15.)

Ha mindenki, aki elkötelezte magát az Úr művében, felfogná, milyen sok múlik a hűségükön és bölcs előrelátásukon, nagyobb siker kísérné fáradozásaikat. Félénkséggel és húzódozással gyakran nem tudjuk biztosítani azt, amit a mindenkori hatalmasságoknál jogként érhetnénk el. Isten munkálkodni fog értünk, amikor készen állunk megtenni, amit tudunk, és amit meg is kellene tenni a részünkről. (Southern Watchman, 1904. március 15.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1166/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 15. fejezetéhez (május 15-21.).

A Keresztény szolgálat az egyik leginkább inspiráló könyv, amelyet Ellen White írásaiból állítottak össze keresztények – különösképpen hetednapi adventisták – számára. A mű számos szempontot tekint át arról, hogy Isten maradék egyházának tagjai – birtokukban a legünnepélyesebb üzenettel, amelyet a világnak adhatnak –, hogyan szervezzék meg önmagukat, hogy elvigyék a hármas angyali üzenetet az egész világ számára.

Ez a fejezet, Az aratnivaló begyűjtése címmel, értékes gondolatokat és útbaigazítást ad arra, hogy hogyan fogadjunk adományokat és felajánlásokat nem hívőktől missziós tevékenységek támogatására. Nehémiás példáján keresztül arra kapunk ösztönzést, hogy bölcsen közelítsük meg a szóba jöhető személyeket, és ismertessük meg őket a munkával, amit végzünk, ezzel lehetőséget biztosítva arra, hogy Isten ügyét segíthessék. A hazai és a külföldi missziók összefogását is előtérbe helyezi. Ha „nagylelkű, önmegtagadó és önfeláldozó lelkület” nyilatkozik meg a külmisszióban a felajánlások által, akkor ennek pozitív „visszahatása” lesz a helyi   missziónkra is. Ha ezeket az elveket elfogadjuk és imádságos lelkülettel és hittel alkalmazzuk „bölcs és erőteljes tevékenységekben”, akkor nagyobb hatással lesz a missziónkra, és gazdagabb aratást eredményez Isten országa számára. Csakúgy, mint Nehémiás idejében, munkásokra van szükség, akik cselekedeteikkel össze tudják fogni az egyházat, és így a gyalázat és a gúny ellenére is előmozdítják Isten ügyét. Buzgó, derék és önfeláldozó munkánk révén elérhetjük, hogy a menny örömtől ragyogjon.

Enos Mbuga

Kenya, jelenleg lelkipásztori evangelizációt tanul a Hartland Főiskolán, Virginia, USA

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: