2022. május 13., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 13 - PÉNTEK - 4 Mózes 3

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 4Móz 3 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=4%20M%C3%B3zes%203&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=4%20M%C3%B3zes%203&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten különleges munkatársai a léviták és a papok. Ahogy az első fejezetben is utalás történt már, Isten Izrael törzsei közül kiemelte a léviták törzsét és rájuk bízta a legszentebb, de egyben a legfelelősségteljesebb feladatokat is. Áron a Sínai-hegynél egy örökölhető papság főpapja és feje lett ezért a legkülönlegesebb feladatot tölthette be. A papok Isten és a nép között álltak. A nép számára Istent képviselték, Isten előtt pedig a nép képviselői voltak.

2.    Isten különleges tulajdona a léviták. Bár mindenki Isten tulajdona, de a léviták és a papok különleges módon voltak Isten tulajdonai. Az Újszövetségben minden hívő pap, így minden hívő Isten különleges tulajdona. Erről tanúskodik 1 Pt 2:9: „Ti azonban választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet vagytok, Isten tulajdonba vett népe, hogy hirdessétek nagy tetteit annak, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket.”    

3.    Isten, akinek sok elsőszülöttje van. A léviták képviseltek minden elsőszülött fiút Izraelben. Amikor Isten megszámláltatta a lévitákat és az elsőszülötteket Izraelben, egy hónapostól felfele kellett számolni, az egyéb törzsek esetében 20 éves kortól felfele. A többieket Isten a honfoglalás harcára hívta el, a lévitákat pedig, hogy neki szolgáljanak a szent dolgokban. Az elsőszülöttség így nem természetes leszármazást jelentett elsősorban, hanem egy különleges kapcsolatot Istennel. A Zsidókhoz írt levél az üdvözülteket elsőszülötteknek nevezi, mert különleges kapcsolatban vannak Istennel. Te is lehetsz elsőszülött, mert Jézus Krisztuson keresztül te is különleges kapcsolatba kerülhetsz Istennel és az üdvösség várományosa lehetsz.        

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki pontosan számol; akinek névsorából még véletlenül sem maradhat ki senki; aki szolgálatra hív; aki mások lelki javára embereket hív és küld el; aki mindent az ember megváltása érdekébe állít.           

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 14. fejezet

14. fejezet – Vallásszabadság (6. rész)

Bölcs viselkedés

A vasárnaprendelettel való dacolás csak meg fogja erősíteni az üldözésben azokat a vallásos rajongókat, akik a törvény kikényszerítésére törekednek. Ne adjatok nekik alkalmat arra, hogy törvényszegőknek nevezhessenek titeket. Ha olyan emberek visszatartása maradt rájuk, akik nem félnek sem Istent, sem embert, a megfékezés hamar elveszti újszerű voltát számukra, és meg fogják látni, hogy sem nem következetes, sem nem illő dolog számukra túl szigorúan számon kérni a vasárnap megtartását. Folytassátok csak tovább missziómunkátokat Bibliával a kézben, és az ellenség azt fogja látni, hogy saját ügyében is alulmaradt. Senki nem veszi fel a fenevad bélyegét csak azért, mert arról a bölcsességről tanúskodik, hogy a békességet őrzi meg azzal, ha megtartóztatja magát attól a munkától, ami bántást szerez, és ugyanabban az időpontban inkább egy nagyobb fontosságú feladatba merül bele. (Testimonies, IX, 232.)

Amikor a vasárnapot a missziómunkának szenteljük, ezzel kiütjük a korbácsot az önkényeskedő, vakbuzgó emberek kezéből, akik felettébb jóleső érzéssel aláznák meg a hetednapi adventistákat. Amikor azt látják, hogy vasárnap azzal foglalatoskodunk, hogy meglátogatjuk az embereket és megnyitjuk a Szentírást nekik, meg fogják tudni, hogy hiábavaló fáradozás a részükről, ha vasárnaptörvényekkel próbálják gátolni munkánkat. (Testimonies, IX, 232–233.)

A vasárnapot felhasználhatjuk arra, hogy a munka különböző ágait folytatjuk, amik sokat végeznek el az Úrért. E napon szabadtéri és házi összejöveteleket tarthatunk. Végezhetünk házról házra való munkát. Akik írással foglalkoznak, e napot cikkeik elkészítésének szentelhetik. Amikor csak lehetséges, tartsunk vallási összejöveteleket vasárnap. Tegyétek ezeket az alkalmakat különlegesen érdekesekké. Énekeljetek valódi ébredési énekeket, és szóljatok hatalommal és bizonyossággal az Üdvözítő szeretetéről. Beszéljetek a mértékletességről és az igazi vallásos tapasztalatokról. (Testimonies, IX, 233.)

Iskoláink tanítói szenteljék a vasárnapot a missziós erőfeszítéseknek. Útbaigazítást kaptam arra nézve, hogy ily módon keresztülhúzhatják az ellenség szándékait. A tanítók vigyék magukkal a diákokat, és tartsanak előadásokat azok számára, akik nem ismerik az igazságot. Ekképpen sokkal többet vihetnek végbe, mint bármi egyéb módszerrel. (Testimonies, IX, 233.)

Az igazság diadala

A hitetlenség szólhat akár Isten kívánalmairól tréfálkozva, csúfolódva és tagadóan is. A világiasság szelleme megfertőzhet sokakat és befolyásolhat egyéneket. Az Úr ügye csak erőfeszítések és folytonos áldozatok árán tartható felszínen. Végül mégis az igazság arat dicső diadalt. (Prophets and Kings, 186.)

Isten földi művének záró szakaszában újra felmagasztalják az ő törvényének értékét. Túlsúlyba kerülhet a hamis vallás, burjánozhat a gonoszság, meghidegülhet sokakban a szeretet, szem elől téveszthetik a Golgota keresztjét, halotti lepelként terülhet szét a világban a sötétség; a népszerű áramlatok minden erejükkel az igazság ellen fordulhatnak; egymást érhetik az ármányok, hogy megsemmisítsék Isten népét, ám a legválságosabb órában Illés Ura emberi eszközöket támaszt egy olyan üzenet hirdetésére, amit lehetetlen lesz elhallgattatni. A föld népes városaiban és azokon a helyeken, ahol a legnagyralátóbb módon szólnak a Magasságos ellen, szigorú dorgálás hangja hallatszik majd. Nagy bátorsággal felszólítanak mindenkit, hogy forduljanak el az emberi rendelkezésektől, és az igazi szombatot tartsák meg. (Prophets and Kings, 186–187.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1089/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 14. fejezetéhez (május 8-14.).

A tragédiák bűnbakokat szülnek, és amikor eluralkodnak a csapások és a pusztítás, akkor a vallási vezetők lesznek azok, akik megszorító vallási törvényeket követelnek majd. Ezek a törvények azon a feltevésen fognak alapulni, hogy a vasárnap megtartásának szentségét megszegjük és a csapások Isten ítéletét jelentik a világunkon, azért, amiért nem tartjuk meg a vasárnap imádatát szent napként.

– Ugyan! – mondhatod, – Gyakorlatilag nincs is vasárnaptörvény a láthatáron; talán ez a vasárnaptörvény dolog egy 19. századi jelenség, amely bizonyára idejétmúlt már 2022-ben.

Ellen White ezen kétségekre adott válasza szinte vészjósló, ahogyan ezt hangsúlyozza:

„A keresztény világ olyan lépéseket tesz most, amelyek elkerülhetetlenül előtérbe hozzák az Isten parancsait megtartókat.” Keresztény szolgálat, 155. o. Megjegyzés: komoly erőfeszítéseket tesznek „most”, hogy hamarosan a hetednapi adventistákra irányítsák a figyelmet.

Tudjuk-e azonosítani ezeket a sötét és baljós erőfeszítéseket, amelyek célja, hogy megfosszon minket a vallásszabadságunktól? De még mennyire! A „babona és tévelygés”, „hamis színben feltüntetés és dühös felhívások” és „a lélek halhatatlansága és a vasárnap megszentelése” által „országunk [az Amerikai Egyesült Államok] megtagadja alkotmányának valamennyi elvét.” Keresztény szolgálat 158., 159., 161. o.

És most, 2022-ben a fenti figyelmeztetések máris beteljesednek szörnyű összeesküvés-elméletekben, úgynevezett „keresztények” gyűlöletes és éles beszédeiben és azok démonizálásában, akiknek a vallási nézőpontja eltér az „enyémtől”.

De az árnyak ellenére „angyalok segítik és oltalmazzák azokat, akik alázatosan járnak Isten előtt.” Keresztény szolgálat, 166. o.

David Grams

Lelkész, Hartland Főiskola, Rapidan, Virginia, USA

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: