2022. május 5., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 5 - CSÜTÖRTÖK - 3 Mózes 22

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 3Móz 22 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%2022&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%2022&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Isten és a szolgálat szentsége. Ha egy pap tudta magáról, hogy tisztátalan, nem volt szabad szolgálnia. Ez Istennek – aki mindent tud – mélységes megsértése lett volna, valamint a nép megtévesztése is, akik nevében áldoztak. A pogány szertartásokban ezek a dolgok nem jelentettek semmit, viszont Isten világossá akarta tenni, hogy az Ő imádata teljesen különbözik a bálványok imádatától, és az Ő jelleme az elképzelt pogány istenekétől.

2.    Istennek különbséget tesz a szent és a közönséges között. Isten figyelmeztetett, hogy illetéktelenek nem ehetnek abból, ami meg van szentelve. A szent dolgok Istenről beszéltek, Őt mutatták be, ezért nem lehetett ezekkel könnyelműen bánni, mert Isten félreismeréséhez vezettek. Az emberek Istenről alkotott képe határozta meg vallásukat, viselkedésüket, jellemüket, Istenhez és embertársaikhoz való viszonyulásukat. A szent dolgokhoz való viszonyulás eltorzulása az emberek jellemének a torzulásához vezetett.

3.    Szent, tiszta, igazságos és emberséges. Bár ezek a törvények bonyolultnak tűnnek, mégis az igazságosságot, a kegyelmet és az emberségességet találjuk meg bennük, mert ilyen az Isten, aki ezeket alkotta.

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki védi gyermekei testi lelki tisztaságát és egészségét; a Szabadító Isten; a védelmező és útbaigazító Isten.                   

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 13. fejezet

13. fejezet – A nyomtatott írás szolgálata (4. rész)

A szabad könyvterjesztés alkalmai

Terjesszük irodalmunkat okosan megfontolva a vonatokon, az utcákon, a tengerjáró hajókon és postai úton. (Gospel Workers, 353.)

Az utazások e mostani korában a különböző osztályokhoz tartozó emberekkel való kapcsolatteremtés jóval bonyolultabb, mint Izrael napjaiban. A fő közlekedési útvonalak ezerszer hosszabbak, mint korábban. Isten csodálatosan előkészítette az utat. A nyomtatott szó eszköze annak változatos gépi hátterével a rendelkezésünkre áll. Bibliák és több nyelvre lefordított kiadványok, közkinccsé téve az erre az időre szóló igazságot, vannak a birtokunkban, és sebesen el kell jutniuk a világ valamennyi részére. (Gospel Workers, 352.)

A röpiratok és traktátusok, a folyóiratok és a könyvek induljanak el az ég minden tája felé. Vigyetek magatokkal, ahová csak mentek, egy csomag válogatott lapot, amiket átnyújthattok valakinek, amikor erre alkalom nyílik. Amit lehet, adjatok el, kölcsönözzetek és ajándékozzatok könyveket aszerint, ahogy a lehetőség megadja. Jelentős eredmények járnak majd a nyomukban. (Review and Herald, 1880. június 10.)

A menny megmutatta nekem, hogy nem teljesítettük a kötelességünket a kis kiadványok ingyenes terjesztésében. Sok olyan őszinte lélek van, akiket kizárólag ezen az úton vezethetünk el az igazság elfogadására... E kis terjedelmű, négy-, nyolc- vagy tizenhat oldalas röpiratokat fillérekből elő tudjuk állítani egy olyan pénzalap segítségével, amely azok adományaiból állhat, akik szívükön viselik az ügyet. Amikor egy-egy barátnak levelet írtok, elhelyezhettek egy-egy ilyen szóróanyagot a borítékban úgy, hogy még a postaköltség sem emelkedik. Emberekkel találkozva a vonatokon, a hajókon, olyanokkal, akiknek, úgy tűnik, van fülük a hallásra, átnyújthattok egy röpiratot. (Testimonies, I, 551–552.)

Gyűjtsünk előfizetéseket

A testvérnők hatékonyan munkálkodhatnak abban, hogy előfizetőket nyernek meg folyóirataink számára, ily módon hozva el a világosságot sokak elméjébe. (Review and Herald, 1880. június 10.)

Ma már nagyszerű eszközi háttérrel rendelkezünk az igazság terjesztésére, ám népünk nem nőtt fel a nekik adatott kiváltságokhoz. Nem látják, nem érzik minden gyülekezetben szükségét annak, hogy képességeiket a lelkek megmentésére használják. Nem értették meg, hogy kötelességük előfizetőket nyerni folyóirataink számára, ugyanúgy, mint egészségügyi lapunknak, valamint bemutatni a könyveinket és röpiratainkat. (Testimonies, IV, 391.)

Könyvek eladása

Sokan szomorúak és csüggedtek, gyenge a hitük és a bizalmuk. Tegyenek hát valamit, nyújtsanak segítséget egy valakinek, aki náluk nagyobb szükségben van, és mindjárt növekedni fognak Isten erejében. Vegyenek részt könyveink értékesítésének jó munkájában. Ily módon segíteni fognak másoknak is, és az ekként nyert tapasztalat azzal a bizonyossággal ajándékozza meg őket, hogy ők az Úr segítő kezei. Amikor a Megváltóhoz folyamodnak támogatásért, ő azokhoz irányítja őket, akik világosság után kutatnak. Krisztus szorosan mellettük áll majd, tanítva őket, hogy mit mondjanak vagy tegyenek. Másokat megvigasztalva maguk is vigaszt nyernek. (The Colporteur Evangelist, 40.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1012/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 13. fejezetéhez (május 1-7.).

Mindenféle szolgálatra érdemes odafigyelni, de különleges figyelmet kell szenteljünk az irodalmi szolgálatnak. Azáltal, hogy olvassák az igazsággal teli irodalmat, amit a kiadóink adnak ki, sokan, akik különben nem tennék, maguk kezdik el kutatni a Szentírást, és örök életet nyernek.

A könyvek és a brosúrák, amiket felkínálunk, csendes pásztoroknak bizonyulnak, és eljutnak oda, ahova a prédikátorok nem tudnak: az otthonokba, illetve világ körüli útra is. Ahogyan Krisztus parancsolta, hogy menjünk el a világ valamennyi szegletébe, az irodalmunknak is ugyanezt kell tennie. Azáltal, hogy a létező valamennyi nyelven nyomtatunk ki anyagokat, a szolgálatunk hatása jóval túlnyúlhat azon, amit valaha lehetségesnek gondoltunk.

Áldást jelent, hogy ingyenesen felajánlhatunk röpiratokat, azonban az irodalmi művek eladása és előfizetése révén az evangelizáció képes önfenntartóan működni és növekedni, vagyis többeket elérni a hátralévő időben. Ezenfelül nem csak vallási kiadványokat kell nyomtatnunk, hanem egészségügyi témájú könyveket is. Eszünkbe kell jusson, hogy Jézus hamarosan eljön! Ne hagyjunk egyetlen egy követ sem mozdítatlanul, menjünk el minden városba és országba, és ragadjunk meg minden alkalmat, hogyha Krisztussal és az Ő szeretetével egy újabb lelket megismertethetünk.

Christian Charles

Főiskolai hallgató, Hartland Főiskola, Rapidan, Virginia, USA

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: