2022. május 25., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 25 - SZERDA - 4 Mózes 15

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 4Móz 15 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=4%20M%C3%B3zes%2015&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=4%20M%C3%B3zes%2015&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Az igazi életről gondoskodó Isten. Ez a fejezet különböző áldozatok bemutatásáról szól, amelyek az Isten iránti hálával kapcsolatosak. Isten azért akar hálára nevelni, mert tudja, hogy csak a hálás ember tud igazi, beteljesedett életet élni. Füle Lajos így fogalmazta ezt meg: „Hálából élünk, ha élünk. Hála nélkül mi más az élet: Szakadéknyi mély hiányérzet, Mibe az ember beletéved.”

2.    A nem személyválogató Isten.  Ez a fejezet többször is megemlíti azt a tényt, hogy Isten azt akarja, népe úgy bánjon az idegenekkel és jövevényekkel, mint a nép fiaival. Ugyanolyan jogaik és ugyanolyan kötelezettségeik legyenek. Ugyanakkor Isten különleges kegyelmére és befogadó szeretetére utal az a tény, hogy az idegenek is rész vehettek az áldozatok hozatalában, ami azt jelentette, hogy ugyanolyan áldásokban részesültek és ugyanolyan közösségre juthattak Istennel, mint Izrael fiai.   

3.    A megértő és segítő Isten. Isten megérti a botladozó embereket és kész megbocsátani nekik, ha nem lázadásból teszik azt, amit tesznek. Isten a lázadást is meg tudja bocsátani, de a lázadó emberrel nehezen tud mit kezdeni. A lázadó angyalokat is száműznie kellett a mennyből, bár szívesen visszafordította volna őket önmagához. A lázadó lények képtelenek felismerni helyzetüket, képtelenek megalázni önmagukat és képtelenek elfogadni Isten megmentő tetteit.   

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki emlékeztető eszközöket alkalmaz (a bojtok a ruhájukon emlékeztették őket Isten iránti kötelességükre); aki örömmel fogadja a kedves áldozatokat; aki pontosan meghatározza elvárásait; aki kiszámítható és nem szeszélyes (hol ezt, hol azt, hol így, hol úgy várja el).            

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 16. fejezet

16. fejezet – Gyülekezetnövekedési mozgalom (3. rész)

Mit csinálsz itt?

Sok múlik a becsületes és őszinte emberek kitartó munkálkodásán. Sátán mindent elkövet Isten szándékának keresztezése érdekében, amit az engedelmesek által akar keresztülvinni. Egyesek figyelmét eltereli nemes és szent küldetésükről. Úgy intézi, hogy földi örömök töltsék ki életüket. Arra ösztökéli őket, hogy törődjenek csak saját kényelmükkel, vagy nagyobb földi előnyökért hagyják el azt a helyet, ahol életük áldás lehetne. Másokat pedig ellenállással és üldözéssel csüggeszt el, hogy megfutamodjanak a szolgálat elől. A menny azonban mélységes szánalommal tekint ezekre az emberekre. Isten minden egyes gyermekéhez szól ez a kérdés, akit a lelkek ellenségének sikerült elhallgattatnia: „Mit csinálsz itt? Azzal bíztalak meg, hogy menj el széles e világra, hirdesd az evangéliumot, és készíts el egy népet Isten napjára. Miért vagy itt? Ki küldött ide?” (Prophets and Kings, 171–172.)

Családoknak és egyes embereknek egyaránt szól a kérdés: „Mit csinálsz itt?” Sok gyülekezetben élnek Isten Igéjének igazságára alaposan oktatott családok, akik kiszélesíthetnék befolyásukat, ha olyan helyre költöznének, ahol szükség van arra a szolgálatra, amit ők tudnának nyújtani. (Prophets and Kings, 172.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1227/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 16. fejezetéhez (május 22-28.).

„Számos hitvalló keresztény, gyülekezeti kapcsolatokra vágyva, kizárólag önmagára gondol. Élvezni kívánja a közösséget és a lelkészi gondoskodást. Nagy és virágzó gyülekezet tagjai lesznek, és megelégszenek azzal, hogy keveset tesznek másokért.” Keresztény szolgálat 179. o.

Krisztus azzal a céllal ment meg minket, hogy másokat szolgáljunk. Isten azt akarja, hogy a világ különböző helyeire szétszórva osszuk meg az igazság fényét. A gyülekezet nem arravaló hely, hogy oda visszavonuljunk a világtól, hanem egy olyan hely, ahol megújulunk, hogy utána elérjük a világot. Valójában Isten nem azért ment meg minket, hogy egyhelyben üljünk, hanem hogy szolgálhassunk.

Ha Isten megmentett a bűneidtől, akkor arra hívott téged, hogy szolgálj a tálentumaidnak és képességeidnek megfelelően. Ha nem szeretnél másokat szolgálni, és csak a saját szükségleteid foglalkoztatnak, fel kell tenned a kérdést, hogy Krisztus valóban ott van-e az életedben. A szív, amelyet megmentettek, szolgálni akar.

Végső soron a fő oka annak, hogy nem fordulunk másokhoz, az, hogy nem úgy szeretünk, ahogyan kellene. Az Isten és a mások iránti szeretet kellene, hogy a legerősebb motiváció legyen, hogy terjesszük az evangéliumot a sötétségben járóknak. Ebben a tekintetben Ábrahám egy figyelemre méltó példa. Az ő életét az határozta meg, hogy hajlandó volt kilépni és Isten hívásának engedelmeskedni. Hajlandó volt elhagyni a hazáját, a családját és a barátait, és oda menni, ahová Isten küldte.

Isten ma arra kér téged, hogy lépj ki a komfortzónádból és oszd meg az evangéliumot másokkal… Ugye hajlandó vagy rá?

Mwaba Chibwe

Zambiai Köztársaság, jelenleg a Hartland Főiskolán tanul,

Virginia, USA.

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: