2022. május 6., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 6 - PÉNTEK - 3 Mózes 23

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 3Móz 23 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%2023&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%2023&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Isten a nagy Szabadító. Ebben a fejezetben hét ünnepről olvashatunk. Az első a páska ünnep, amely a zsidók legnagyobb ünnepe és az egyiptomi rabságból való szabadulás emlékére ünnepelték, valamint előre tekintettek Jézus Megváltó tettére.

2.    Isten, akiben nincs gonoszság. A kovásztalan kenyerek ünnepe a sietségre emlékeztet, ahogy Izrael népe olyan gyorsan hagyta el Egyiptomot, hogy a kenyér tésztájának nem volt ideje megkelni. A kovász nélküliség ugyanakkor a romlatlanságra is utal, amely Isten jellemzője és amit Isten gyermekeiben is szeretne megteremteni.

3.    Isten, akit megillet az elsőbbség. Az első kéve Istennek való bemutatásával a zsidók azt jelezték, hogy életük minden területén Istent illeti meg az első hely. Elismerték azt, hogy Isten adta nekik a termést, és a benne való bizalom az áldás biztosítéka. Akinek megköszönték az első termést, gondoskodott a bőséges aratásról

4.    Az áldás Istene. Pünkösd Isten hatalmáról és gondoskodásáról szól. A pünkösd arra emlékezet, hogy Isten előtt nincs akadály és nincs lehetetlen. Amit Ő elkezdett, azt be is fogja fejezni.

5.    Az emlékeztető Isten. A kürtzengéssel Isten emlékeztette népét, hogy lejár az az idő, amikor bűneiket rendezhették. Isten gondoskodott arról. hogy ez a nap senkit se érjen meglepetésszerűen.

6.    A bűn eltörlését biztosító Isten. A nagy engesztelési nap volt az a nap, amikor Isten nemcsak megbocsátotta népe bűneit, hanem a bűn eltörléséről is gondoskodott.

7.    Az ünneplő Isten. Isten szeret ünnepelni, és ezzel megajándékozott bennünket is. A Sátoros ünnep arra a nagy ünnepre mutat előre, amit Istennel együtt ünneplünk abban a világban, amelyben már nincs bűn. 

8.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki mindenről gondoskodik; akihez bármikor és bárhol bátran mehetünk; aki gondoskodik a hátrányos helyzetűekről; aki példamutató, irgalmas, akinek határtalan a türelme az ember iránt.           

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 13. fejezet

13. fejezet – A nyomtatott írás szolgálata (6. rész)

Munka a városokban

Oly korban élünk, amikor nagy munka vár elvégzésre. A Föld éhezik a tiszta evangélium hiánya miatt, és az élet kenyerét oda kell nyújtanunk vágyódó lelkeknek. Nincs alkalmasabb mód e feladat végzésére, mint az, ami az odaszentelt könyvmunkás előtt nyílik. A jelenvaló igazság drága világosságát tartalmazó könyveket kell ezerszámra elhelyezni a nagyvárosokban élő emberek otthonaiban. (Southern Watchman, 1902. november 20.)

Folyóiratainkban áldott lélekmentő bibliai igazságokat nyomtattunk ki. Sokan vannak, akik segíthetnek ezen időszaki kiadványok eladásának munkájában. Az Úr mindnyájunkat felszólít, hogy igyekezzünk megmenteni az elveszés szélén álló lelkeket. Sátán azon dolgozik, hogy elhitesse, ha lehet, a választottakat is, és számunkra is itt az idő, hogy éberen munkálkodjunk. Könyveinkhez és folyóiratainkhoz meg kell nyernünk az emberek figyelmét; a jelenvaló igazság evangéliumát késedelem nélkül el kell juttatnunk városainkba. Vajon mikor fogunk kötelességeink tudatára ébredni? (Testimonies, IX, 63.)

Egészségügyi könyvek

A könyvmunkások hívják fel azok figyelmét, akiket felkeresnek, egészségügyi tárgyú kiadványainkra, szólva nekik az értékes tanításokról, amiket e folyóiratok a betegek gondozásáról és a betegségek kezeléséről tartalmaznak. Mondják el nekik, hogy e tanítás, ha tanulmányozzák és gyakorolják, egészséggel ajándékozza meg a családot. Magyarázzák el, mennyire fontos minden családnak, hogy tisztában legyen az élettannal. Irányítsák gondolataikat őrá, aki a test csodálatos gépezetét megteremtette és működésben tartja. Mondják el nekik: a mi részünk, hogy együttműködjünk Istennel, bölcsen viselve gondját minden adottságunknak és szervünknek.

A test megfelelő gondozása nagy felelősség, és a testrészek helyes ismeretét igényli. Mondjátok el nekik, hogy Istent gyalázzuk meg azzal, ha az ember az étvágy és a szenvedélyek kielégítésére olyan rosszul bánik a test gépezetével, hogy az gyengén vagy nehézségek árán végzi munkáját. Mondjátok el nekik, hogy a nálatok levő eladandó könyvek számos értékes információval szolgálnak az egészség témájában, s hogy e tanítás gyakorlásával sok szenvedéstől és rengeteg orvosra kifizetett költségtől kímélik meg magukat. Mondjátok el nekik, hogy ezekben a kiadványokban sok olyan tanács található, amit valószínűleg nem kaphatnak meg orvosuktól a rövidre szabott vizitek alkalmával. (Southern Watchman, 1902. november 20.)

Amikor ifjú férfiak szegődnek el könyvevangélistának attól a hő vágytól fűtve, hogy megmentsék embertársaiktól, lelkek megtérését élik majd át. Munkájuk nyomán termést takarítanak be az Úrnak. Hadd induljanak majd ekkor el misszionáriusként a jelenvaló igazság terjesztésére, egyre imádkozva a világosság és az ismeretek gyarapodásáért, hogy tudhassák, miként kell szólni alkalmas időben és hogyan lehet erősíteni a megfáradtat beszéddel. Ki kell használniuk minden alkalmat arra, hogy jót tegyenek, megemlékezve arról, hogy az Úrért járnak követségben… Munkájuk során állandóan maguknál kell tartaniuk valamilyen orvosi tárgyú könyvet, mert az egészségügyi reform az üzenet jobb keze. (Southern Watchman, 1903. január 15.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1012/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 13. fejezetéhez (május 1-7.).

Mindenféle szolgálatra érdemes odafigyelni, de különleges figyelmet kell szenteljünk az irodalmi szolgálatnak. Azáltal, hogy olvassák az igazsággal teli irodalmat, amit a kiadóink adnak ki, sokan, akik különben nem tennék, maguk kezdik el kutatni a Szentírást, és örök életet nyernek.

A könyvek és a brosúrák, amiket felkínálunk, csendes pásztoroknak bizonyulnak, és eljutnak oda, ahova a prédikátorok nem tudnak: az otthonokba, illetve világ körüli útra is. Ahogyan Krisztus parancsolta, hogy menjünk el a világ valamennyi szegletébe, az irodalmunknak is ugyanezt kell tennie. Azáltal, hogy a létező valamennyi nyelven nyomtatunk ki anyagokat, a szolgálatunk hatása jóval túlnyúlhat azon, amit valaha lehetségesnek gondoltunk.

Áldást jelent, hogy ingyenesen felajánlhatunk röpiratokat, azonban az irodalmi művek eladása és előfizetése révén az evangelizáció képes önfenntartóan működni és növekedni, vagyis többeket elérni a hátralévő időben. Ezenfelül nem csak vallási kiadványokat kell nyomtatnunk, hanem egészségügyi témájú könyveket is. Eszünkbe kell jusson, hogy Jézus hamarosan eljön! Ne hagyjunk egyetlen egy követ sem mozdítatlanul, menjünk el minden városba és országba, és ragadjunk meg minden alkalmat, hogyha Krisztussal és az Ő szeretetével egy újabb lelket megismertethetünk.

Christian Charles

Főiskolai hallgató, Hartland Főiskola, Rapidan, Virginia, USA

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: