2022. május 7., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 7 - SZOMBAT - 3 Mózes 24

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 3Móz 24 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%2024&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%2024&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Isten a Világosság. A szentélyben levő gyertyatartó arra mutat rá, hogy Isten a világosság és nincs benne semmi sötétség. A Bibliában a világosság nemcsak a fényt jelenti, hanem a tisztaságot és szentséget is. Különbséget tesz a világosság cselekedetei és a sötétség cselekedetei között. Ugyanakkor jelenti a megértést és az útbaigazítást, vezetést is. A gyertyataróban használt olaj a Szentlélek jelképe, Aki megvilágosít bennünket, és Aki megérteti velünk Isten Igéjének üzenetét.

2.    Isten szava kenyér. A szentélyben levő kenyerek Isten Igéjére, Isten szavára utalnak, amelyről Jézus azt mondta, hogy nem csak kenyérrel él az ember, hanem Isten Igéjével, amely az Ő szájából származik. A kenyerek mindig ott voltak a szentélyben, és az állandó jelenlétük arra utalt, hogy Isten Igéje állandó táplálék kell legyen számunkra. Ugyanakkor Jézus azt is mondta, hogy Ő maga az élő Kenyér. Jézus Krisztus áldozata az, amely éltet bennünket és az örök életet biztosítja számunkra. Mély összefüggések vannak a szenthely eszközeinek kapcsolatát tekintve: Isten szava a kenyér, aminek teremtő hatalma van, és Isten szavát a Szentlélek világítja meg számunkra, és aki ezekkel él, az ima által kapcsolatot tart Istennel, amelyre a harmadik eszköz, az illatáldozati oltár mutat rá, amely szintén megtalálható a szentélyben.

3.    Isten, akit káromolni végzetes bűn. Nem azért, mert Isten túlságosan érzékeny erre, hanem azért, mert Ő a központja, a lényege vallásos életünknek. Ha vele fordulunk szembe, hitünk alapját romboljuk le, és megváltásunk egyetlen lehetőségétől fosztjuk meg magunkat.   

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki az emberi élet védelmezője; aki az ember tulajdonának védelmezője; aki nem tudja elfogadni a testi és lelki sértést és bántalmazást; aki korlátozza a bosszút (nem lehet a bosszú nagyobb, mint az okozott sérelem).           

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 13. fejezet

13. fejezet – A nyomtatott írás szolgálata (7. rész)

Az igazságot megkülönböztetés nélkül terjesszük

Számos olyan hely van, ahová a lelkész szava nem juthat el; amiket csupán kiadványok segítségével érhetünk el – könyvekkel, folyóiratokkal, traktátusokkal, amelyek színültig vannak tele a Biblia igazságával, amire az embereknek szükségük van. Irodalmunkat mindenütt terjesztenünk kell. Az igazságot minden víz mellett el kell vetni; mert nem tudhatjuk, melyik lesz jó, ez vagy amaz. A mi tévedésre hajló ítélőképességünkkel talán úgy gondoljuk, hogy nem bölcs dolog ennek vagy annak könyvet adni, holott talán éppen ők fogadják be legkészségesebben az igazságot. Nem tudjuk, milyen jó eredménnyel kecsegtet egy-egy olyan röpirat átnyújtása, amely a jelenvaló igazságot tartalmazza. (Southern Watchman, 1904. január 5.)

Tartsunk becsben minden egyes morzsát

A sokaság néhány cipóval és hallal való jóltartásának csodájában az étel mennyisége úgy növekedett, ahogy Krisztustól annak kezébe került, aki kapta. Hasonlóképpen lesz a könyveinkkel is. Isten igazsága, ahogy kikerül, hatalmasan megsokasodik. Ahogy a tanítványok Mesterük utasítására összegyűjtötték a maradékot, hogy semmi nem ment veszendőbe, úgy kell nekünk is becsben tartanunk az erre az időre szóló igazságot tartalmazó irodalom minden egyes morzsáját. Senki fel nem becsülheti, milyen hatással lehet valamely igazság után kutató ember szívére még egy szakadt könyvlap is, amely a harmadik angyal üzenetét tartalmazza. (Southern Watchman, 1904. január 5.)

Létesítsünk lerakatokat

Minden jelentősebb helységben kell lennie a kiadványainknak egy lerakatának. Az az ember pedig, aki igazán nagyra értékeli az igazságot, kifejezheti az érdeklődését azzal, hogy eljuttatja e könyveket mindenkinek, aki olvasni szeretne. (Testimonies, I, 473.)

Angyalok készítik az utat

Láttam, hogy a jelenvaló igazság műve mindenki érdeklődését le kell, hogy kösse. Isten elrendelt terve szerint az igazság nyomtatásban való megjelentetése a figyelmeztetés, a vigasztalás, a megítélés, az intés és a bűnről való meggyőzés eszköze mindenki számára, aki figyelmét a csendes, szótlan hírnökök megnyerhetik. Isten angyalainak része a szívek előkészítése a nyomtatott igazság általi megszenteltetésre, hogy felkészülhessenek az előttük álló ünnepélyes jelenetsorra. (Testimonies, I, 590.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1012/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 13. fejezetéhez (május 1-7.).

Mindenféle szolgálatra érdemes odafigyelni, de különleges figyelmet kell szenteljünk az irodalmi szolgálatnak. Azáltal, hogy olvassák az igazsággal teli irodalmat, amit a kiadóink adnak ki, sokan, akik különben nem tennék, maguk kezdik el kutatni a Szentírást, és örök életet nyernek.

A könyvek és a brosúrák, amiket felkínálunk, csendes pásztoroknak bizonyulnak, és eljutnak oda, ahova a prédikátorok nem tudnak: az otthonokba, illetve világ körüli útra is. Ahogyan Krisztus parancsolta, hogy menjünk el a világ valamennyi szegletébe, az irodalmunknak is ugyanezt kell tennie. Azáltal, hogy a létező valamennyi nyelven nyomtatunk ki anyagokat, a szolgálatunk hatása jóval túlnyúlhat azon, amit valaha lehetségesnek gondoltunk.

Áldást jelent, hogy ingyenesen felajánlhatunk röpiratokat, azonban az irodalmi művek eladása és előfizetése révén az evangelizáció képes önfenntartóan működni és növekedni, vagyis többeket elérni a hátralévő időben. Ezenfelül nem csak vallási kiadványokat kell nyomtatnunk, hanem egészségügyi témájú könyveket is. Eszünkbe kell jusson, hogy Jézus hamarosan eljön! Ne hagyjunk egyetlen egy követ sem mozdítatlanul, menjünk el minden városba és országba, és ragadjunk meg minden alkalmat, hogyha Krisztussal és az Ő szeretetével egy újabb lelket megismertethetünk.

Christian Charles

Főiskolai hallgató, Hartland Főiskola, Rapidan, Virginia, USA

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: