2023. január 10., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 10 - KEDD - 1 Krónikák 24

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Krónikák 24 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nika%2024&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nik%C3%A1k%2024&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

  1. Isten körül rend uralkodik. Isten földi lakóhelye a templom volt, a templomban pedig temérdek szolgálat történt, amelynek mind megvolt a rendje és a felépítése. Ez a fejezet a 24 papi rendről beszél, azok felosztásáról, szolgálatáról és vezetéséről. Ezen papi rendek szolgálatát mind a rend és a szervezettség jellemezte, mert Isten lakóhelyén és annak közvetlen környezetében történt. Isten nem lakhat együtt a rendetlenséggel. Isten városa Jeruzsálem, a béke városa. A héberek számára a béke a rendezettséget is jelenti. Isten ellenségének a fővárosa Babilon, aminek jelentése zűrzavar. Te melyik város lakója vagy?   
  2. Isten számára létfontosságú dolog a vallás. Izrael országának két összetevője volt, a hadsereg és a templomszolgálat. A Királyok könyvei Izrael történetének a katonai jellegét mutatják be inkább, a Krónikák könyvei nagyobb hangsúlyt fektetnek a templomi szolgálatokra. Egy országnak nem csupán védenie kellett saját országát és területét, hanem ugyanilyen, sőt még fontosabb volt a népről való lelki, vallásos gondoskodás. Ezért a hit, a vallás nem egy mellékes dolog és másodrendű a munka és a létfenntartás után, hanem a Biblia szerint elsőbbséget élvez. Isten azt üzeni, hogy elsőként az ő országát és az Ő igazságát keressük és a többiről Ő majd gondoskodik.        

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 13. fejezet

13. fejezet – A KÉSŐI ESŐ (3. rész)

A késői eső és a hangos kiáltás

Abban az időben majd a késői eső, a felüdülés jön az Úr színétől, hogy erőt adjon a harmadik angyal hangos kiáltásának. Felkészíti a szenteket, hogy megállhassanak a hét utolsó csapás időszakában (EW, 1854, 86. o.).

Hallottam, hogy nagy erővel hirdették az igazságot, akik időben felfegyverkeztek. Volt hatása… Megkérdeztem, mi eredményezte ezt a nagy változást. Az angyal ekként válaszolt: „Ez a késői eső, a felüdülés az Úr színétől, a harmadik angyal hangos kiáltása” (EW, 1858, 271. o.).

B) Személyes alkalmazás az egyes keresztényekre

A korai eső megtérést eredményez, a késői eső Krisztuséhoz hasonló jellemet fejleszt

Tapasztalatunk egyik szakaszában sem nélkülözhetjük az Úr segítségét, aki az első lépések megtételére képesít. Végig szükségünk van a korai eső alatt elnyert áldásokra… Istenhez fordulunk a Szentlélekért – mert Ő majd kialakítja a szelídséget és az értelem alázatát bennünk, és a tudatos függést Istentől –, hogy küldje el a tökéletessé tévő késői esőt (TM, 1897, 507, 509. o.).

A Szentlélek minden emberben szeretne lakozni. Ha megbecsült vendégként fogadják, akkor befogadóit tökéletessé teszi Jézusban. Befejezi a megkezdett jó munkát; a tisztátalan gondolatok, romlott érzések és lázadó cselekedetek helyét átveszi a mennyei szeretet, a szent gondolatok és a krisztusi tettek (CH, 1896, 561. o.).

Lehetséges, hogy bizonyos mértékben már rendelkezünk Isten Lelkével, de ima és hit által törekedjünk folyton az Ő jelenlétének még nagyobb mértékére! Sohase lankadjunk el az erőfeszítéseinkben! Ha nem haladunk, ha magatartásunk miatt nem leszünk alkalmasak a korai és a késői eső elnyerésére, elveszítjük a lelkünket, és a felelősség csakis bennünket terhel…

A különféle összejövetelek, mint a bibliatáborok, a helyi gyülekezet rendezvényei és minden alkalom, ahol személyes munka folyik az emberekért, a korai és késői eső kitöltetésének Istentől rendelt lehetőségei (TM, 1897, 508. o.).

Amint elkészül az út a Szentlélek előtt, megérkezik az áldás is. Sátán többé éppúgy nem tudja megakadályozni az Isten népére hulló áldás záporát, mint ahogy az ég csatornáit sem képes bezárni, hogy eső ne essék a földre (1SM, 1887, 124. o.).

2 megjegyzés: