2023. január 4., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 4 - SZERDA - 1 Krónikák 18

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Krónikák 18 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nika%2018&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nik%C3%A1k%2018&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Jobb Istenben, mint bármi másban bízni. Dávid győzelmei Istennek voltak köszönhetőek. Dávid ezt nagyon jól tudta, de nem mindenki a nép közül. Ezért volt az, hogy Dávid megbénította az elzsákmányolt lovakat és megrongálta a harci kocsikat, nehogy katonái inkább ezekben bízzanak, mint Istenben. Más népek a haderejükben, lovaikban, harci kocsijaikban, gazdagságukban bíztak, de Isten megmutatta, hogy Ő nem függ ezektől és ezt népének is meg kell tanulnia. Olyan könnyen belesodródunk a világ áramlatába és úgy viselkedünk, mint a világ, olyan dolgokban bízunk, mint a világ, de Istennek más terve van. Azt szeretné, hogy egyedül benne bízzunk.      

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 12. fejezet

12. fejezet – A ROSTÁLÁS (4. rész)

A hamis tanok csábításai

Az úgynevezett tudományt állítják szembe a vallással, mert a véges ember nem képes felfogni Isten határtalan nagyságát és hatalmát. A Szentírásból ezeket a szavakat mutatták meg nekem: „Sőt, timagatok közül is támadnak férfiak, akik fonák dolgokat beszélnek, hogy a tanítványokat maguk után vonják” (ApCsel 20:30). Igen, ez bizonyosan látható lesz Isten népe sorai közt (Ev, 1890, 593. o.).

Amikor a hamis tanok megjelenésével bekövetkezik a rostálás, a felszínes olvasók, akiknek nincs megalapozott hite, olyanok lesznek, mint a futóhomok. Bármilyen állásponttal egyetértenek, ha azok összecsengenek keserű érzéseikkel (TM, 1897, 112. o.).

Nem fogadták be az igazság szeretetét, következésképpen az ellenség megtévesztéseinek áldozatává válnak; hitető lelkekre és ördögi tanokra hallgatnak majd, és eltérnek a hittől (6T, 1900, 401. o.).

Az ellenség koholt elméleteket hoz be, így például azt a tanítást, hogy valójában nem létezik a szentély. Ez az egyik olyan pont, ahol eltérnek a hitelvektől (Ev, 1905, 224. o.).

A bizonyságtételek elvetése okozza a hitehagyást

Bizonyos, hogy a Sátán zászlaja alá átálló hetednapi adventisták először azokba a figyelmeztetésekbe és feddésekbe vetett hitüket adják fel, amelyeket Isten Lelkének bizonyságtételei között olvashatunk. (3SM, 1903, 84. o.)

Sátán legutolsó csalása az lesz, hogy hatástalanná teszi a Szentlélek kinyilatkoztatásait. „Mikor nincs mennyei látás, a nép elvadul [elvész]” (Péld 29:18). Az ördög majd zseniálisán munkálkodik különböző utakon és másmás eszközökön keresztül, hogy Isten maradék népében megrendítse az igaz tanúságtétel iránti bizalmat (1SM, 1890, 48. o.).

Az ellenség mesteri erőfeszítéseket tett, hogy a mi saját gyülekezeteink hitét is megrendítse a bizonyságtételekben… Sátán és útkészítői pontosan azt szeretnék elérni, hogy a nép ne hallgasson Isten Lelkének figyelmeztetéseire és feddéseire. Látni fogjuk, hogy mindenféle tévelygések áradata üti fel a fejét (3SM, 1890, 83. o.).

Sátánnak az a terve, hogy gyengítse Isten népének hitét a bizonyságtételekben. Ezután a kételkedés következik hitünk alapvető pontjaiban, elveink pilléreiben, majd a Szentírás szavának megkérdőjelezése, ezt követően pedig a menetelés a végromlásba. Amikor kételkednek a bizonyságtételekben, amelyekben egykor hittek, és feladják azokat, Sátán tudja, a megtévesztettek nem állnak meg ezen a ponton; és megkettőzi erőfeszítéseit, míg gyógyíthatatlan és pusztulásban végződő nyílt lázadásra nem bírja őket (4T, 211. o.).

2 megjegyzés: