2023. január 17., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 17 - KEDD - 2 Krónikák 2

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Krónikák 2 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kr%C3%B3nika%202&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kr%C3%B3nik%C3%A1k%202&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.   Isten áldása kíséri az Ő művében végzett munkát. Mivel Salamon az Úr művét akarja építeni, Isten dicsőségét szeretné előmozdítani, ezért Isten megáldja őt igyekezetében. A keresztények hamar rájöttek arra, hogy ha az ember dicsőséget ad Istennek, abból neki származik haszna. A Westminsteri hítvallás első kérdésére adott válaszban azt találjuk, hogy: „Az ember létezésének fő célja, hogy megdicsőítse Istent és örömét lelje Benne örökre.” Salamon örömét lelte abban, hogy megdicsőíthette Istent.  

2.   Isten méltó arra, hogy a hitetlenek előtt megvalljuk. Salamon így tesz bizonyságot Istenéről Hírámnak, Tírusz királyának: „A templomnak, amelyet építeni akarok, nagynak kell lennie, mert a mi Istenünk nagyobb minden istennél.” Nem hunyászkodik meg a hatalmas pogány király előtt, nem szégyelli Istenét, bátran és meggyőződéssel mondja, hogy az Ő Istene nagyobb minden Istennél.    

3.   Isten nem bánja a pogányokkal való együttműködést, ha abból a róla való bizonyságtétel emelkedik ki. Salamon együttműködött egy pogány királlyal Isten háza felépítésében. Isten nem neheztelt Salamonra azért, mert ebben a kapcsolatban Salamon nem alkudott meg hitében és bátran tett bizonyságot Istenéről.

4.   A pogány király Istent áldja. Ez a pogány király olyan hitvassást tesz Istenről, amilyet Izraelben is ritkán hallunk: „Áldott az Úr, Izráel Istene, aki a mennyet és a földet alkotta.” Ha helyesen képviseljük és helyesen mutatjuk be Istent hitetlen embertársainknak, az eredmény hasonló lesz, mint Salamon esetében: áldani és dicsőíteni fogják a menny Istenét.        

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 14. fejezet

14. fejezet – A HANGOS KIÁLTÁS (3. rész)

Amint az 1844-es mozgalom idején…

Az az erő, amely olyan hatalmasan felrázta az embereket az 1844-es mozgalomban, ismét megmutatkozik majd. A harmadik angyal üzenete nem suttogó hangon hangzik fel, hanem hangos kiáltással (5T, 1885, 252. o.).

Láttam, hogy ennek az üzenetnek a hirdetése olyan hatalommal és erővel zárul majd le, amely messze túlszárnyalja az éjféli kiáltást (EW, 1858, 278. o.).

Pünkösd napjához hasonlóan

Komoly vágyódással tekintek arra az időre, amikor a pünkösdi események újra megismétlődnek, de még nagyobb erővel, mint egykor. János azt mondja: „Láttam más angyalt leszállani a mennyből, akinek nagy hatalma volt; és a föld fénylett annak dicsőségétől” (Jel 18:1). Ekkor, pünkösdhöz hasonlóan, mindenki a saját nyelvén fogja hallani a neki szóló igazságot (6BC, 1886, 1055. o.).

Éjjeli látomásban képek vonultak el előttem az Isten népe között végbemenő nagy reformációs mozgalomról. Sokak dicsőítették Istent. A betegek meggyógyultak, és más csodák is történtek. A megbékélés lelkülete volt látható, ahogy pünkösd nagy napja előtt is megnyilvánult (9T, 1909, 126. o.).

Az evangélium hatalmas munkája az isteni hatalom nem kisebb megnyilatkozásával fog lezárulni, mint ahogyan az a kezdetetben volt tapasztalható. Az örömüzenet hirdetésének kezdetén, vagyis a korai eső kitöltetésekor valóra vált próféciák ismét beteljesednek majd annak lezárulásakor, a késői eső idején…

Isten szolgái szent lelkesedéstől fénylő arccal sietnek egyik helyről a másikra, hogy hirdessék a menny üzenetét. Az egész földön ezernyi hang szólaltatja majd meg a figyelmeztetést. Csodák történnek, a betegek meggyógyulnak, és a hívők munkáját jelek és csodálatos események kísérik (GC, 1911, 611–612. o.).

Meglepő eszközök használata

Hadd mondjam el, hogy az Üdvözítő ebben az utolsó munkában a megszokottól és az emberi elképzelésekkel teljesen eltérő módon fog munkálkodni. Lesznek azonban olyanok is közöttünk, akik mindig irányítani kívánják Isten művét, még azt is előírják, milyen lépéseket kell tenni, amikor a munka az angyal irányítása alatt halad előre, aki a harmadik angyalhoz csatlakozik a világnak adandó üzenetben. A menny Ura oly utakon jár és olyan eszközöket használ, amelyek által egyértelműen igazolódik, hogy a saját kezébe veszi az irányítást. A munkások meglepődnek az egyszerű eszközökön, amelyek felhasználásával viszi előre a befejezésig igazságos művét (TM, 1885, 300. o.).

Ne gondold, hogy lehetséges lesz terveket készíteni a jövőre nézve! Fogadjuk el, hogy minden időben és minden körülmény között Isten irányítása alatt állunk. Megfelelő eszközök által dolgozik, fenntartja, gyarapítja és felépíti a népét (CW, 1895, 71. o.).

A Vigasztaló nem valamilyen előírt vagy meghatározott módon fog megnyilatkozni, amit emberek jelölhetnének ki, hanem Isten utasítása szerint – váratlan időpontban és módon, amellyel megdicsőíti saját nevét (EGW ’88, 1896, 1478. o.).

Atyánk az egyszerű emberek közül támaszt férfiakat és nőket munkájának elvégzésére, ahogyan a régi időkben is halászokat hívott el, hogy tanítványai legyenek. Hamarosan olyan ébredés következik, amely sokakat meglep. Akikben nem tudatosul a tennivalók halaszthatatlan volta, azokat mellőzik, és a mennyei hírnökök azokkal dolgoznak majd, akik az egyszerű nép körébe tartoznak, és alkalmassá teszik őket, hogy sok helyre elvigyék az igazságot (15MR, 1905, 312. o.).

2 megjegyzés: