2023. január 9., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 9 - HÉTFŐ - 1 Krónikák 23

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Krónikák 23 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nika%2023&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nik%C3%A1k%2023&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten nem minden népszámlálás miatt haragszik. A korábbi fejezetekben arról olvastunk, hogy milyen borzasztó követelményei lettek Dávid népszámlálásának. Dávid ebben a fejezetben is népszámlálást tart, viszont erről pozitívumként számol be a Biblia. Mi volt a különbség a két népszámlálás között? Az előbbiben Dávid a katonákat számolja meg, akik a győzelemmel neki szerzik a dicsőséget. Most azokat veszi számba, akik az Urat szolgálják és Isten nevét dicsőítik meg. Óriási a különbség. Dávid megtanulta azt, amit Isten neki tanítani szeretett volna. Figyeljük meg, hogy kiket számlált meg:

 

Beosztás

Létszám

Fő feladat

 

Szolgálók

24 000

Templomi szolgálat

 

Tiszttartók, bírák

 6 000

Teendők az Úr házában

 

Ajtónállók

 4 000

Templomkapu őrzése

 

Zenészek

 4 000

Ének és hangszeres játék

 

 

2.    Isten dicsőítését nem lehet túlzásba vinni. Megértjük azt, hogy miért volt szükség olyan sok szolgálattevőre, tiszttartóra, bírára, de vajon miért volt szükség 4000 énekesre és zenészre a templomi szolgálathoz? Ez kérdéseket vet fel bennünk: túlzásba vihetjük-e az éneklést és a zenélést az istentiszteleten? Miért éneklünk és zenélünk olyan keveset az istentiszteleteinken? Ha Dávid úgy érezte, hogy Isten méltó rá, vajon mi hogyan fejezzük ki azt, hogy Isten méltó a mi tiszteletünkre és dicsőítésünkre?        

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 13. fejezet

13. fejezet – A KÉSŐI ESŐ (2. rész)

A korai eső következményei pünkösdkor

A Lélek hatása folytán a bűnbánat és a bűnvallomás szavaival keveredtek a bűnbocsánat fölött érzett öröm énekhangjai… Ezrek tértek meg egyetlen napon…

Képessé tette őket a Szentlélek, hogy azokat a nyelveket is folyékonyan beszéljék, amelyeket azelőtt sohasem ismertek… Az Úr Lelke olyasvalamit tett értük, amit különben egész életükben sem vihettek volna végbe (AA, 1911, 38–40. o.).

Szívük túláradt a mélységes, messze ható és teljes jóindulattal, és messzi országokba is elmentek, hogy Krisztus hatalmáról tegyenek bizonyságot (AA, 1911, 46. o.).

Mit eredményezett a Szentlélek pünkösdnapi kiárasztása? A feltámadt Üdvözítőről szóló örömhír eljutott a lakott világ legtávolabbi részeibe is… Mindenfelől özönlöttek az újonnan megváltott emberek a gyülekezetekbe. A visszaeső bűnösök ismételten megtértek… A hívőket csak az a cél vezérelte, hogy Krisztus jellemének hasonlóságát bemutassák, és országa kiterjesztésén munkálkodjanak (AA, 1911, 48. o.).

A késői eső ígérete

A korai eső volt a Lélek kitöltetése az apostolok idejében, amely csodálatos gyümölcsöt érlelt. A késői eső azonban ennél is nagyobb hatású lesz (8T, 1904, 21. o.).

A világ aratásának befejezéséhez közeledve a lelki kegyelem rendkívüli kiáradását ígérte Isten, amely előkészíti a gyülekezetet az ember Fiának eljövetelére. A Szentírás a Lélek kitöltetését a késői esőhöz hasonlítja (AA, 1911, 55. o.).

Mielőtt az Örökkévaló ítéletei utoljára látogatnák meg a földet, az egyszerű istenfélelem olyan mértékben fog megújulni az Úr népe körében, amilyenre az apostoli idők óta nem volt példa. Isten és a Szentlélek kitölti erejét a népére (GC, 1911, 464. o.).

A munka hasonló lesz a pünkösdnapihoz. Ahogyan az örömhír terjesztésének kezdetén korai eső hullt a Szentlélek kiáradásával, hogy szárba szökkentse az értékes magot, úgy fog majd hullani a késői eső az evangélium hirdetésének lezárulásakor, hogy beérlelje a termést (GC, 1911, 611. o.).


2 megjegyzés: