2023. január 27., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 27 - PÉNTEK - 2 Krónikák 12

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Krónikák 12 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kr%C3%B3nika%2012&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kr%C3%B3nik%C3%A1k%2012&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten csak a formálható szívvel tud mit kezdeni. Roboám kicsit jobb volt az északi Jeroboámnál, de messze elmaradt Salamontól és még messzebb Dávidtól. Uralmával egy olyan korszak kezdődött Júdában, amit úgy írhatnánk le, hogy „egy lépés előre, kettő hátra.” Amikor nagyon rossz lett a sorsuk, tettek egy lépést Isten felé, de amikor enyhült a szorítás, kettőt léptek vissza. Így Izrael nagyon mélyre került, annyira, hogy mire Jézus eljött földünkre, egyedüli maradéként volt hűséges Istenhez.   

2.    Isten már nem tudta megvédeni népét bűnei következményeitől. Veszteségük óriási volt. Már nincs egy erős ország, amely megvédje magát az ellenségtől. Két gyenge ország maradtak, amelyek csak tovább gyengültek. Korábban Dávid és Salamon óriási mennyiségű kincset és fegyvert halmoztak fel, amelyet mind elrabolt tőlük a fáraó: az aranypajzsokat, a templom és a palota minden kincsét, amelyekért nemrégen még Dávid és Salamon nagyon megküzdöttek. És most minden kincstár teljesen üres. Odalett minden pompa és dicsőség, amelyeket Dávid és Salamon felépítettek. Ilyen romboló a bűn. Pillanatok alatt mindent elpusztít.

3.    Isten engedi megtapasztalni, hogy mi a különbség az Ő szolgálata és az idegen királyok szolgálata között. A népnek nehezére esett Istent szolgálni, de amikor más népeket és királyokat kellett szolgálniuk, megtapasztalták a különbséget. Isten azonban kegyelmes volt. Amikor a nép hozzá fordult, megbocsátott nekik és elhárította a még ijesztőbb pusztítást. Tette ezt Isten annak ellenére, hogy tudta, nemsokára népe két lépést fog lefele csúszni.

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 15. fejezet

15. fejezet – ISTEN PECSÉTJE ÉS A FENEVAD BÉLYEGE (6. rész)

Mit jelent a fenevad bélyege?

Isten egy népet mutatott Jánosnak, amely különbözött azoktól, akik a hét első napját ünnepelve imádják a fenevadat vagy annak képét. A vasárnap megünneplése lesz a fenevad bélyege (TM, 1898, 133. o.).

A fenevad bélyege a pápaság nyugalomnapja (Ev, 1899, 234. o.).

Amikor eljön a próba, világosan kitűnik, hogy mi a fenevad bélyege: a vasárnap megtartása (7BC, 1900, 980. o.).

Isten jele vagy pecsétje a hetedik nap, a szombat, azaz a teremtés emlékünnepének megtartásában nyilvánul meg… A fenevad bélyege ezzel ellentétes: a hét első napjának a megünneplése (8T, 1904, 117. o.).

„Azt teszi mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal… hogy az ő jobb kezükre vagy homlokukra bélyeget tegyenek” (Jel 13:16). Vasárnap nemcsak a kezükkel nem dolgozhatnak az emberek, hanem értelmükkel is el kell ismerniük a vasárnapot nyugalomnapként (SpTBC, 1897, 6–7. o.).

Mikor veszik magukra a fenevad bélyegét?

Még senki sem vette magára a fenevad bélyegét (Ev, 1899, 234. o.).

A vasárnapünneplés most még nem a fenevad bélyege, és mindaddig nem is lesz az, amíg ki nem adják a rendeletet, amellyel az embereket a hamis nyugalomnap imádására kényszerítik. Elérkezik az idő, amikor ez a nap lesz a próba, de ez az idő most még nincs itt (7BC, 1899, 977. o.).

Isten azért adta az embereknek a szombatot, hogy jel legyen közte és közöttük, ezzel a hűségüket próbálja meg. Azok, akik az előttünk álló nagy válság idején is engedetlenek maradnak, és továbbra is emberi törvényeket emelnek a menny rendelkezése fölé, miután világosságot kaptak Isten törvényéről, magukra fogják venni a fenevad bélyegét (Ev, 1900, 235. o.).

A szombat lesz a hűség nagy próbája, mert ez az a pontja az igazságnak, amely különösen vitatott. Amikor a végső próbatétel az emberekre zúdul, akkor majd éles határvonal keletkezik Isten szolgái és azok között, akik nem szolgálják Őt.

Míg a hamis szombat állami törvények szerinti megtartása – amely ellentétes a negyedik parancsolattal – az istenellenes hatalomnak tett hűségesküvel egyenlő, addig az igazi szombat megünneplése, Isten törvényének engedelmeskedve, a Teremtő iránti hűség bizonyítéka. Míg az egyik csoport a földi hatalmaknak engedve elfogadja és felveszi a fenevad bélyegét, a másik a mennyei tekintélyhez való hűség jelét választva Isten pecsétjét kapja meg (GC, 1911, 605. o.)


1 megjegyzés: