2023. január 15., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 15 - VASÁRNAP - 1 Krónikák 29

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Krónikák 29 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nika%2029&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nik%C3%A1k%2029&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

  1. Isten kegyelme megnyilvánult Dávid életében. Isten kegyelme nemcsak abban nyilvánult meg Dávid életében, hogy megbocsátotta bűneit, hanem Isten aktív kegyelmét is megtapasztalta, amely aktív cselekedetekre sarkallta őt: arra, hogy előkészítse a templom felépítését, hogy terveket készítsen, hogy nagylelkűen adakozzon, hogy fiát Isten iránti hűségre buzdítsa és hálazsoltárokat zengjen Istennek. 
  2. Isten igyekezetre késztet. Dávid nem a feleslegéből adott Istennek, nem abból, amiért nem dolgozott meg, hanem azt mondja, hogy minden erejét beleadta abba, hogy megszerezze a templom építéséhez szükséges dolgokat. Dávid élte a Biblia tanácsát, hogy szeresd az Urat teljes szíveddel, teljes lelkeddel és minden erőddel. Dávid nagylelkű adománya után nem mondta, hogy ezzel befejezte az adakozást, hanem azt mondta, hogy még ezen felül is kész adni. Erre csak az őszinte szívből jövő hála és szeretet késztethette.  
  3. Isten adakozókészsége ragályos. Isten olyan Isten, aki ad. Isten adakozókészsége ráragadt Dávidra, ő pedig tovább ragasztotta a népre. A nép, amikor látta, hogy Dávidot Isten iránti szeretet mire készteti, a nép is elkezdett bőkezűen adakozni. Ez így működik ma is. Ha mindig a másikra várunk, hogy adjon, nem fogunk sokra jutni.
  4. Isten szeretete hálát és dicsőítést fakaszt. Dávidból nagyon sokszor feltörik a hála és dicsőítés és ezen keresztül egy csodálatos képet kapunk Istenről. Olvassuk el még egyszer ezt a fejezetet és engedjük, hogy Dávid hálája és dicsőítése átmossa a lelkünket!        

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 14. fejezet

14. fejezet – A HANGOS KIÁLTÁS (1. rész)

Istennek minden egyházban vannak kincsei

Istennek az összes egyházban vannak kincsei, és nem a mi dolgunk kimondani a névleg vallásos világ felett egy minden egyháztagra érvényes kárhoztató ítéletet (4BC, 1893, 1184. o.).

Az Úrnak minden egyházban élnek képviselői. Ezeknek a személyeknek még nem mutatták be az utolsó napokra vonatkozó, nem mindennapi megpróbáltatást jelentő igazságot olyan körülmények között, amely meggyőződést érlelt volna a szívben és az értelemben; ezért még nem szakították meg kapcsolatukat Istennel azzal, hogy a világosságot jelenleg elvetik (6T, 1900, 70–71. o.).

Sokan vannak a katolikusok között, akik a leglelkiismeretesebb keresztények közé tartoznak, és az előttük megnyilatkozó világosság szerint élnek – a Mindenható munkálkodni fog az ő érdekükben (9T, 1909, 243. o.).

Jelenések könyvének 18. fejezete felszólítja Isten népét, hogy jöjjön ki Babilonból. Az Ige szerint az Úr népének jelentős része még mindig Babilonban él. Mely vallási közösségekben található ma Krisztus követőinek többsége? Kétségkívül a különböző protestáns hitet valló egyházakban (GC, 1911, 383. o.).

A Babilont alkotó egyházak lelki sötétsége és Istentől való elidegenedése ellenére az Üdvözítő igazi követőinek nagy tömege még mindig a soraikban található (GC, 1911, 390. o.).

Babilon bukása még nem teljes

„Az ő paráznaságának haragborából adott inni minden pogány népnek” (Jel 14:8). Hogyan teszi ezt? Úgy, hogy az embereket rákényszeríti a hamis szombat elfogadására (8T, 1904, 94. o.).

Még mindig nem mondhatjuk azonban, hogy „paráznaságának haragborából adott inni minden pogány népnek”. Még nem itatott meg minden népet…

Amíg ez az állapot nem következik be, illetve az egyház és a világ egyesülése nem valósul meg teljes egészében a kereszténységen belül, addig Babilon bukása nem lesz teljessé. A változás fokozatos, és a Jelenések 14:8-ban leírt jövendölés tökéletes beteljesedése a jövő eseménye (GC, 1911, 389–390. o.).

Mikor hatnak a bűnei az égig (Jel 18:2-5)? Amikor Isten törvényét végül hatályon kívül helyezik, hogy helyébe emberi törvényeket hozzanak (ST, 1893. június 12.).

Isten utolsó figyelmeztető üzenete

Isten helyet adott a Jelenések könyve 14. fejezetében foglalt üzeneteknek a próféciák sorában, és munkájuk nem szűnik meg a földi történelem lezárulásáig (EGW ’88, 1890, 804. o.).

A Jelenések könyvének 18. fejezete előremutat arra az időre, amikor a hármas intés (lásd: Jel 14:6-7) elutasításának következményeként az egyházak életében beteljesedik a második angyal által megjövendölt állapot, és Isten felszólítja a még Babilonban levő népét, hogy szakadjon el attól. Ez az utolsó üzenet, amelyet a világ még hallani fog (GC, 1911, 390. o.).

„És ezek után láttam más angyalt leszállni a mennyből, akinek nagy hatalma volt; és a föld fénylett annak dicsőségétől. És kiáltott teljes erejéből, nagy szóval, mondván: Leomlott, leomlott a nagy Babilon, és lett ördögöknek lakhelyévé, minden tisztátalan léleknek tömlöcévé és minden tisztátalan és gyűlölséges madárnak tömlöcévé. És hallottam más szózatot a mennyből, amely ezt mondta: Fussatok ki belőle, én népem, hogy ne legyetek részesek az ő bűneiben, és ne kapjatok az ő csapásaiból!” (Jel 18:1-2, 4). Ez az igeszakasz egy olyan időre mutat előre, amikor megismétlődik Babilon bukásának kihirdetése, ahogy azt Jelenések könyve 14. fejezetének második angyala (14:8) tette azokkal a romlásokkal kiegészítve, amelyek az üzenet 1844 nyarán történt első közzététele óta történtek a Babilont alkotó szervezetekben. Ezek az üzenetek a harmadik angyal üzenetével együtt alkotják a föld lakóinak adandó utolsó figyelmeztetést…

Babilon bűnei nyilvánvalóvá válnak. Az egyházi előírások polgári hatalommal történő kikényszerítésének félelmetes következményei, a spiritizmus térnyerése, a pápai hatalom rejtett, de rohamos előretörése – mindmind lelepleződnek. Ezek a komoly figyelmeztetések felrázzák az embereket. Ezrek és ezrek figyelnek fel rájuk, olyanok, akik soha nem hallottak minderről (GC, 1911, 603–604, 606. o.).

1 megjegyzés: