2023. január 7., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 7 - SZOMBAT - 1 Krónikák 21

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Krónikák 21 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nika%2021&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nik%C3%A1k%2021&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten türelmes. Isten türelmes az emberrel, még azokkal is, akik alapjában véve hűségesek hozzá. Ilyen volt Dávid is, azonban ő is ember volt. Istennek vele is sokat kellett dolgozni, hogy célját elérje.  

2.    Isten türelmes, de előrelátó is. Sokszor értetlenül állunk ez előtt a történet előtt. Miért volt szükséges békeidőben, egy hűséges király uralma alatt, amikor úgy tűnik, hogy minden a helyére kerül Izraelben, egy ilyen katasztrófára? A rossz dolgok, a békeidőben elvetett magvak későbbi gyümölcsei. Isten a békeidőben látta a veszélyt, amit Dávid elbizakodottsága idézhet elő. Az a Dávid, aki jól tudta, hogy minden győzelme az Úr által volt, most megingott, megcsapta a hatalom szele. Csak az Úr tudja, hogy hová vezetett volna mindez, ha Isten nem lép közbe drasztikusan.

3.    Isten inkább vállalja az ideiglenes veszteséget, mint a végleges kudarcot. Isten nem fél a veszteségektől, még a nagyoktól sem. Isten nem fél az újrakezdéstől, a nulláról való újrakezdéstől sem, ha a túléléshez és a hosszútávú sikerhez ez szükséges. Mi csak a jelent látjuk, Isten látja a jövőt is, és mindet ennek rendel alá, még a fájdalmas eseményeket is.

4.    Isten felhasználja ezt az eseményt ütemterve továbbviteléhez. A jelen kudarcai, a jövő építőkövei. Bár nagy volt a veszteség, de…

a.    Dávid megtanulta a leckét, és Isten megóvta őt egy komolyabb bukástól

b.    Izrael, mint nép esélyt kapott a fennmaradásra és a további növekedésre

c.    Az a hely, hol a pusztítás megszűnt, a jeruzsálemi templom helyszíne lett, ahol a megváltás előképével találkozhattak, ahol Isten népe áldásokban részesük. Az a hely lett Isten földi lakóhelye, ahol hajdanán Ábrahám hite próbára lett téve, ahol kész volt fiát is feláldozni Isten iránti húségében.        

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 12. fejezet

12. fejezet – A ROSTÁLÁS (7. rész)

Isten hűségesei láthatóvá válnak

Az Úrnak vannak hűséges szolgái, akik a rostálás, a próba idején válnak láthatóvá. Vannak most még rejtett értékes lelkek, akik nem hajtottak térdet Baálnak. Nem rendelkeztek azzal a világossággal, amely vakító sugárban ragyogott rájuk. De lehetséges, hogy a nyers és taszító külső alól a valódi keresztény jellem tiszta fénye ragyog majd fel. Ha nappal nézünk az égre, nem látjuk a csillagokat. Pedig ott vannak az égboltra erősítve, de szemmel ki nem vehetőek. Éjjel látjuk meg igazi fényüket (5T, 1882, 80–81. o.).

Minden esetben, amikor üldözés támad, sokan döntésre jutnak, vagy Krisztus mellett, vagy ellene. Azok, akik együttérzést mutatnak az ártatlanul elítélt emberek iránt, akik nem ápolnak keserűséget velük szemben, Jézus Krisztus iránti ragaszkodásuknak adják bizonyságát (ST, 1901. február 20.).

Támadjon csak ellenségeskedés; legyen csak ismét úrrá a vakbuzgóság és a vallási türelmetlenség; lobbanjon lángra az üldözés, és a langymelegek és képmutatók meginognak, és feladják hitüket; de az igazi keresztény szilárdan megáll, mint szikla, hite erősebb és reménysége fényesebb lesz, mint amilyen a jólét napjaiban volt (GC, 1911, 602. o.).

Újak lépnek az eltávozottak helyére

Néhányan kirostálódtak és elmaradtak útközben. A gondatlanok és közömbösek, akik nem becsülték olyan nagyra a győzelmet és a megváltást, hogy kitartóan imádkozzanak és küzdjenek érte, nem vívták ki a győzelmet, emiatt lemaradtak a sötétségben. Helyüket azonnal mások foglalták el, és megragadva az igazságot, sorainkhoz csatlakoztak (EW, 1858, 271. o.).

A megtépázott gyülekezetekben azok töltik be az üres helyeket, akiket Krisztus a tizenegyedik órában érkező munkásokkal ábrázolt. Sokakért még küzd a Szentlélek. Isten pusztító ítéleteinek ideje egyben a kegyelem órája azoknak, akiknek most még nincs alkalmuk megtudni, mi az igazság. Az Úr majd gyengéden tekint rájuk. Irgalmas szíve megindul rajtuk, kezét még mindig kinyújtja megmentésükre, közben az ajtó már bezárult azok előtt, akik nem akartak belépni. Nagy számban nyerik el a bebocsátást azok, akik ezekben az utolsó napokban hallanak először az igazságról (Letter, 1903, 103.).

Zászló zászló után hullt a porba, ahogy az Úr seregéből a csapatok egymás után csatlakoztak az ellenséghez – az ellenség soraiból egység egységet követően egyesült az Üdvözítő parancsolatokat megtartó népével (8T, 1904, 41. o.)


2 megjegyzés: