2023. január 14., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 14 - SZOMBAT - 1 Krónikák 28

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Krónikák 28 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nika%2028&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nik%C3%A1k%2028&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

  1. Az Úr szíve szerint való ember a szívét ajánlja Istennek. Dávid, amikor templomot akart építeni Istennek azért tette, mert a szívét már odaadta Istennek. Aki a szívét odaadta Istennek, mindent kész odaadni, hogy ezt kifejezze. Szeretné kifejezésre juttatni Isten iránti szeretetét és háláját. Annak, aki szívét és mindenét odaadja, nem lesz kevesebbje, mert amit az ember önmagának akar megtartani, azt már el is veszítette. Csak azt tudja megtartani, amit odaadott. 
  2. Akinek a szívében Isten él, annak a beszédéből is látszik ez. Ahogy olvassuk Dávidnak a néphez és Salamonhoz intézett beszédét, azt tapasztaljuk, hogy sugárzik belőle, az Isten és népe iránti szeretet és teljes odaadás. Mert a szívnek teljességéből szól a száj. Sokszor azért olyan üres a beszédünk, mert üres a szívünk.  
  3. Aki nagyon szeret, az sokat ad. Csodálkozunk azon, hogy Dávid minden építőanyagot biztosított a templom építéséhez, de még inkább eltelünk csodálattal, amikor azt olvassuk, hogy minden tervrajzot elkészített. Salamon temploma az akkori világ egyik csodája volt. Dávid minden részletét megtervezte, minden termével, minden felszerelésével, minden díszítésével, de még az arany és ezüst edényeket is pontosan megtervezte, hogy milyenek lesznek és mennyi anyagra van szükség hozzá. Ezt csak úgy lehetett elképzelni, hogy Dávid éjjel-nappal ezzel foglalkozott, ezt tervezte. Ezen kattogott az agya és a szíve.
  4. Dávid bibliaolvasó ember volt. Dávid azt vallja, hogy a tervekhez való ötleteket Isten kezéből származó írás alapján állította össze. Nem tudom pontosan mit jelenthet ez. Vajon azt, hogy Mózes írásait tanulmányozva tervezett, vagy egy prófétán keresztül Isten írásos útmutatást adott neki a tervezéshez? Nem tudjuk, de a lényeg az, hogy Isten útmutatásai alapján cselekedett.        

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 13. fejezet

13. fejezet – A KÉSŐI ESŐ (7. rész)

„Tartsd tisztán az edényt, szájával felfelé”

Nem kell aggódnunk a késői eső miatt. Mindössze annyi a feladatunk, hogy tisztán tartsuk az edényt, a száját felfelé, és legyünk készen a mennyei eső befogadására, és szüntelenül imádkozzunk: „Hadd hulljon a késői eső az edényembe! Hadd ragyogjon rám a dicsőséges angyal fénye, aki összefog a harmadik angyallal! Adj részt a munkában; hadd hirdessem az üzenetet – Jézus Krisztus munkatársa szeretnék lenni!” Ha így keresed Istent, én mondom: Ő alkalmassá tesz mindenkor, és kegyelmében részesít (UL, 1891, 283. o.). 

A válasz meglepően gyors és ellenállhatatlan erővel jöhet, vagy akár napokat, de heteket is késhet, és hitünket próbának teszi ki. Isten azonban tudja, hogyan és mikor válaszoljon imáinkra. A munka ránk eső része: kapcsolatba kerülni az isteni csatornával. Az Úr a saját részéért felelős a munkában. Ő megígérte, hogy hűséges lesz. Most a mi számunkra az a fontos, hogy egy szívvel és egy értelemmel éljünk, félretéve minden irigységet és rosszindulatot, és alázatosan könyörögve vigyázzunk és várjunk. Jézus, a mi képviselőnk és fejünk, kész megtenni értünk, amit megtett pünkösd napján az imádkozva várakozókért (3SP, 1878, 272. o.).

Nem tudok pontos időről beszélni a Szentlélek kitöltését illetően – de biztos vagyok, hogy akkor fog bekövetkezni, amikor a hatalmas angyal leszáll a mennyből, és csatlakozik a harmadik angyalhoz a világért végzett munka befejezésében. Az az üzenetem, hogy egyedül akkor vagyunk biztonságban, ha készen állunk a mennyei felüdülésre, a lámpásainkat előkészítjük, hogy azokkal világíthassunk (1SM, 1892, 192. o.).

Nem mindenki nyeri el a késői esőt

Megmutatták nekem, ha Isten népe nem tesz erőfeszítést a maga részéről, hanem csak várja a felüdülést, hogy majd az távolítja el vétkeit és javítja ki hibáit. Azonban, ha ettől várják, hogy megtisztítsa őket a test és a lélek szennyétől, hogy alkalmasak legyenek a harmadik angyal hangos kiáltásában való részvételre, akkor híjával találtatnak (1T, 1867, 619. o.).

Talán abban reménykedünk, hogy az egész egyházat látjuk megújulni? Az az idő sohasem jön el. Az egyházban vannak megtéretlen személyek, akik nem egyesülnek komoly, győzelmes imában. Mindenkinek magának kell a munkát elvégeznie. Imádkozzunk többet, és beszéljünk kevesebbet! (1SM, 1887, 122. o.).

Biztosak lehetünk, hogy akik a Szentlélek kitöltetésekor nem nyerték el és nem méltányolták a korai esőt, nem veszik észre és nem értik meg a késői eső értékét (TM, 1896, 399. o.).

Csak azok kapnak nagyobb világosságot, akik a már elnyert világosság alapján élnek. Hacsak naponta nem haladunk előre a cselekvő keresztényi erények példaadásában, akkor nem fogjuk felismerni a Szentlélek megnyilatkozásait a késői esőben. Lehetséges, hogy körülöttünk hull a szívekbe, de nem vesszük észre és el sem nyerjük (TM, 1897, 507. o.).

Akik határozott erőfeszítések helyett egyszerűen a Szentlélektől várják el, hogy cselekvésre késztesse őket, el fognak veszni a sötétségben. Nem ülhetsz nyugodtan, semmit sem téve Isten művéért! (ChS, 1903, 228. o.).

1 megjegyzés: